latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:44 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Додик након састанка са Трасовом: БиХ је нефункционална и пропала (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на састанку чланова Предсједништва са министарком спољних послова Велике Британије Елизабет Трас да је БиХ нефункционална и пропала земља.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Рекао сам да је БиХ нефункционална и пропала држава јер постоји огромно мијешање, па и њихове /британске/ владе, те да је /бивши високи представник у БиХ/ Педи Ешдаун срушио Дејтонски споразум уз асистенцију те владе - истакао је Додик након састанка.

Додик је рекао да нема информације о угрожености БиХ, реферирајући се на изјаве Трасове да су Молдавија, Грузија и БиХ угрожене и да их треба бранити.

- Рекао сам јој да сам члан врховне команде у БиХ и да ми немамо такве информације, да је командант Алтее рекао да је овдје стабилно и мирно, да је замјеник Здруженог штаба НАТО исто тако рекао да нема безбједносних изазова, а то смо могли да чујемо и од Стјуарта Пича /специјалног изасланика за западни Балкан/ који је био ту присутан. Рекао сам јој да не може да тврди да овдје треба некога да брани - истакао је он.

Додик је, како је рекао, након навода Трасове о њеном доласку и присуству Велике Британије у БиХ, упитао "ко је звао и зашто имају право да уђу у неку суверену земљу и да о томе говоре".

Он је нагласио да је шефици британске дипломатије рекао да у БиХ не постоји високи представник.

- Рекао сам јој да је Велика Британија земља која је гарантовала Дејтонски споразум и да треба да се држимо оног што је написано, а написано је да чланице потписнице Анекса 10 овог споразума треба да именују високог представника, а Савјет безбједности УН да то потврди, али да се ни једно ни друго није десило - навео је Додик.

Додик је рекао да је Трасова одговорила да Велика Британија сматра да у БиХ постоји високи представник и да је то Кристијан Шмит.

- Ја сам јој након тога дао Анекс 10 да мало прочита. Вјерујем да ће промијенити став ако буде досљедно читала - нагласио је Додик.

Додик је рекао је да је Велика Британија страна у сукобу у Украјини, да предводи антируску структуру и да не може од БиХ очекивати да Украјини испоручује опрему или наоружање мимо одлуке Предсједништва БиХ, те да би то био шверц оружја, ма ко то чинио у БиХ.

- Украјина је само колатерална штета овог рата - рекао је Додик.

Подсјетио је да је тако Велика Британија "смутљиво" радила годинама, деценијама и вијековима уназад на многим мјестима у свијету, чинећи разне геноциде.

- Сада су спремни да до задњег Украјинца воде рат на том простору и покушају друге да мобилишу, па чак и од БиХ траже, без обзира што нема одлуке Предсједништва, да се укључи - навео је Додик.

Он је напоменуо да се чак тражи и нека опрема или наоружање које би БиХ могла да пошаље Украјини.

- То се, наравно, неће десити мимо одлуке Предсједништва - не може. А ако се додијели на неки други начин крши се закон и то је шверц оружја па ма ко то чинио у БиХ - поручио је Додик, одговарајући на питање који су разлози па је управо сада министар иностраних послова Велике Британије Елизабет Трас дошла у БиХ.

Повезане вијести:

Додик: Опозиција у Српској изгубљена у времену и простору