latinica  ћирилица
27/05/2022 |  08:31 ⇒ 09:32 | Аутор: РТРС

Мазалица: Шмит нема мандат, није било разлога за његов долазак у Бањалуку (ВИДЕО)

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да њемачки дипломата Кристијан Шмит нема мандат, односно легитимитет високог представника у БиХ, те да зато није било разлога за његов долазак у Бањалуку на састанак са градоначелником Драшком Станивуковићем.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је подсјетио да Република Српска не признаје Шмита као високог представника, те да градоначелник Бањалуке није требало да се састане с њим.

- Шмит је окупатор, његов мандат нема међународну верификацију. Није било разлога за његов пријем у Бањалуци, а ни тема о којима би се разговарало, јер он нема мандат - рекао је Мазалица у Јутарњем програму РТРС-а.

Он је истакао да се тиме даје легитимитет нелегално и нелегитимном избору Шмита који, како је рекао, ради против интереса Републике Српске.

- Ако прихватамо Шмита, прихватамо и његове одлуке, укључујући и отимање имовине Републике Српске а то је недопустиво - поручио је Мазалица.

Подсјећамо, градоначелник Бањалуке први је политичар из Републике Српске који се састао са Шмитом.

Након састанка у Градској управи, Станивуковић и Шмит обишли су спомен обиљежје "Живот" које је подигнуто у знак сјећања на 12 бањалучких беба.

Из Српске су оштро осудили овај потез, питајући Шмита с којим правом је имао храбрости да стане пред ово спомен обиљежје "Живот".