latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:26 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске: Сраман чин Станивуковића (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић први је политичар из Републике Српске који се састао са њемачким дипломатом Кристијаном Шмитом којег Република Српска не признаје за високог представника. Из Српске стижу реаговања на састанак и обилазак споменика посвећеног страдању 12 бањалучких беба.
Станивуковић и Шмит - Фото: РТРС
Станивуковић и ШмитФото: РТРС

Предсједница Удружења "12 беба" Жељка Тубић рекла је да не зна са којим правом је Шмит имао храбрости да стане пред спомен-обиљежје "Живот", упитавши како га није било срамота и стид да то учини, првенствено од мајки умрлих беба, али и власти Републике Српске, поготово због свега што ради против Српске.

Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић оцијенио је понижавајућим и скандалозним то што је градоначелник Бањалуке, након данашњег састанка у Градској управи, одвео Шмита до спомен обиљежја које је подигнуто у знак сјећања на 12 бањалучких беба.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да нема ништа против што се Станивуковић састао са Шмитом, али да би, ако му је дао легитимитет као високом представнику, то представљало озбиљан ударац на Српску и њене институције.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је састанак са Шмитом сраман чин Станивуковића, те да је овим ПДП погазио закључке Народне скупштине Републике Српске.

Ковачевић је поручио и да је срамно и бестидно да Станивуковић себе пореди са патријархом и предсједником Србије.

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић сматра скандалозним сусрет Станивуковића са Шмитом, чиме се, каже, понижавају и обезвређују институције у Српској, те га позива да престане са таквим испадима и да се извини грађанима.

Одборник Уједињене Српске у Скупштини града Бањалука Невен Станић сматра да је Станивуковић спреман да ради против интереса Републике Српске чим може да прекрши закључке Народне скупштине Српске.