latinica  ћирилица
27/05/2022 |  08:52 ⇒ 09:39 | Аутор: РТРС

Бањалука по други пут престоница рафтинга (ВИДЕО)

Спектакуларном церемонијом на ријеци Врбас, поред тврђаве Кастел у Бањалуци, синоћ је отворено Свјетско првенство у рафтингу. Првенство је званично отворио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а рафтинг пламен упалила је прослављена кошаркашица Слађана Голић. Град на Врбасу други је пут домаћин рафтерима свијета.
Свјетско првенство у рафтингу - Фото: РТРС
Свјетско првенство у рафтингуФото: РТРС

- Церемонија отварања Свјетског првенства у рафтингу први пут је одржана на води, што до сада никада није организовано. Надам се да ћемо успјети да достигнемо организацију из 2009. године. Био је то велики технички изазвов. И сам предсједник Свјетске рафтинг федерације Џозеф Вилис Џонс рекао је да је био на много свјетских рафтинг првенстава, али да је првенство које је организовано у Бањалуци 2009. године досад непревазиђено - нагласила је портпарол СП у рафтингу Мирна Самац, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Самац је истакла да сви они који желе да уживо прате рафтинг трке моћи ће да дођу својим аутомобилима до саме ријеке.

- То је оно што смо омогућили ове године, а 29. маја, када буде ноћна трка, моћи ће аутомобилима до Карановца и онда пјешке до кањона Тијесно - рекла је портпаролка.

Првенство је званично отворио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је рекао да је Бањалука била и остала град спорта.

Такмичење ће наредна три дана бити одржано на Врбасу, а завршено 1. јуна на Тари у Фочи, а окупиће 62 тима из 22 земље.

Земље учеснице су: Аргентина, Аустралија, Бразил, Бугарска, Канада, Костарика, Хрватска, Чешка Република, Њемачка, Велика Британија, Мађарска, Индонезија, Јапан, Казахстан, Монголија, Румунија, Србија, Словачка, Словенија, Летонија, Сједињене Америчке Државе и Босна и Херцеговина.

Прве трке у дисциплини Хед ту Хед почињу данас на локацији Бијели Бук у кањону Тијесно.

Распоред такмичења можете погледати на званичном сајту СП у рафтингу.