latinica  ћирилица
27/05/2022 |  13:08 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Додик: Шмит није постао високи представник, Станивуковић није званичник Српске (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да њемачки дипломата Кристијан Шмит састанком са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем није постао високи представник, јер Станивуковић није званичник Републике Српске, како га покушавају представити поједини медији.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је рекао да је градоначелник само представник града и да није званичник Републике Српске.

- Ништа не значи састанак са градоначелником Бањалуке, али народ треба да запамти да има оних који су спремни да се понашају мимо ставова Народне скупштине Републике Српске и Анекса 10 Дејтонског споразума. Ако су на ово спремни, онда су спремни да издају земљу - нагласио је Додик.

Подсјетио је да високог представника одређују Савјет безбједности Уједињених нација и потписници Анекса 10 Дејтонског мировног споразума, међу којима је Република Српска која је рекла да високи представник не постоји.

- Како неке друге политичке опције раде, њихов је проблем, али то народ мора знати - истакао је он и додао Шмит упорно тражи неку врсту легитимитета.

Подсјећамо, градоначелник Бањалуке први је политичар из Републике Српске који се састао са Шмитом.

Након састанка у Градској управи, Станивуковић и Шмит обишли су спомен обиљежје "Живот" које је подигнуто у знак сјећања на 12 бањалучких беба.

Из Српске су оштро осудили овај потез, питајући Шмита с којим правом је имао храбрости да стане пред ово спомен обиљежје "Живот".