latinica  ћирилица
27/05/2022 |  17:23 | Аутор: СРНА

Човић: Катастрофално наметати било какве одлуке у вези са буџетом институција БиХ

Предсједник Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ Драган Човић изјавио је да неће подлећи притиску и кршити закон, те да би било погрешно и катастрофално наметати било какве одлуке када је ријеч о буџету институција БиХ.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је на конференцији за новинаре након сједнице Предсједништва ХНС-а навео да је ХНС информисао о притисцима који се у посљедњих петнаестак дана праве према Савјету министара, нарочито, према министру финансија.

- Став ХНС-а је досљедно поштовати закон, да нико нема право тражити од било којег министра кршење закона, шта год да је изговор - истакао је Човић.

Он је нагласио да неће подлећи притиску и кршити закон.

- Не треба нам никакав тумач, довољно имамо инструмената ове државе да кажу кад је нешто противзаконито и врло јасно смо се данас опредијелили за то до подржавамо наше институције и законе - навео је Човић.

Говорећи о јучерашњој изјави лидера СДА Бакира Изетбеговића, Човић је рекао да види да је Изетбеговићу истекло вријеме.

- Што се тиче џихад политике која се уградила у кампању, не желим је коментарисати, ни Изетбеговића ни било кога другог. Он о мањинама већ дуже вријеме прича, он види врло јасно да му је истекло вријеме по пуно елемената вођења политике на начин на који је води. Покушај прикривања кроз грађанско остварење унитарног, а то сам рекао представницима међународне заједнице, најбољи је пут да се сруши БиХ. То је најозбиљнији удар на БиХ и рушење уставног поретка БиХ. То је брутална измјена садашњег Устава БиХ - истакао је Човић.

Он је поручио да Хрвати имају "довољно право да конзумирају садашњи Устав, а и предлагати ново уређење БиХ кроз парламентарну процедуру".

Упитан за одлуку Уставног суда БиХ о томе да ХДЗ-ов приједлог измјена Изборног закона БиХ није штетан по витални национални интерес Бошњака, Човић је рекао да ће заказати сједницу када одлука дође, те изразио увјерење да ће Дом народа усвојити тај приједлог.

Човић је поновио да све странке окупљене око ХНС-а заједно иду на изборе, а да ће ХДЗ БиХ предложити кандидата за члана Предсједништва БиХ.