latinica  ћирилица
29/05/2022 |  13:43 | Аутор: СРНА

Москва неће користити нуклеарно оружје у Украјини

Руски амбасадор у Великој Британији Андреј Келин изјавио је за Би-Би-Си да не вјерује да ће Русија употријебити тактичко нуклеарно оружје у рату против Украјине.
Нове руске ракете (фото: Министерство обороны РФ) -
Нове руске ракете (фото: Министерство обороны РФ)

Он је рекао да се такво оружје, према руским војним правилима, не користи у сукобима какав је у Украјини, нагласивши да Русија има строга правила за то, и да се кориштење таквог наоружања разматра углавном када постоји пријетња за опстанак државе.

- То нема никакве везе са тренутном операцијом - навео је Келин.

Коментаришући британског министра спољних послова Лиз Трас, Келин је истакао да је она "веома ратоборна", али неискусна, будући да није ни професионални војник, нити искусан дипломата.

- Уколико жели да настави рат, она ће га продужавати - рекао је Келин.

Келин је оцијенио да су измишљотина оптужбе за наводне ратне злочине у граду Буча.

Би-Би-Си подсјећа да је Русија раније наводила да су снимци из Буче лажирани, а министар спољних послова Сергеј Лавров је изјавио да су снимци лешева у Бучи инсценирани након повлачења руске војске.

На питање о снимцима на којима су, наводно, приказани руски војници који убијају ненаоружане цивиле у Бучи, Келин је одговорио да се вјероватно ради о филму, игри или чак шали, те да је то "поставка из компјутерских игрица".