latinica  ћирилица
30/05/2022 |  17:45 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Комшићевом апелацијом руши се БиХ и њен Устав

Апелацијом Уставном суду БиХ коју је поднио члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић руши се БиХ и њен Устав, изјавила је данас шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

Она је оцијенила да Комшић апелацијом демонстрира неколико битних одредаба својих политичких намјера и дјеловања.

- Прво, очито је вјерни сљедбеник лика и дјела Алије Изетбеговића, те да је сличним апелацијама из 2018. године, а уз помоћ Уставног суда који доказано политички дјелује, у значајној мјери у дејтонску уставну структуру унио неред и неповјерење међу конститутивне народе, па тако и у саму земљу рекла је Новаковић Бурсаћ за Срну.

Она истиче да је "очигледно да је оваквим политичким креатурама више стало до сопствених позиција и нереалних политичких идеја од стварног живота, односа и изградње функционалности и повјерења".

- Заштита виталних националних интереса у БиХ која се одвија кроз механизме домова народа је један од темељних принципа ове земље и само нереланим и злонамјерим особама може пасти на памет да на њега атакују - истакла је Новаковић Бурсаћ.

Међутим, напоменула је она, забрињава чињеница да Комшић то ради у тренутку када је Уставни суд БиХ опет демонстрирао вољу да дјелује, не као тумач Устава, него као политички орган, што значи да су могуће одлуке у прилог апеланта.

- Таква одлука би сугурно дјеловала у првцу разградње ове земље, а из оваквих потеза јасно се види коме је до тога - поручила је Новаковић Бурсаћ.

Комшић поднио је Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности низа одредби Устава Федерације БиХ и Устава Републике Српске, потврђено је из његовог Кабинета.

- Захтјевом се од Уставног суда БиХ тражи да прогласи неуставним одредбе које искључиво конституентним народима дају могућност да у оквиру Дома народа ФБиХ и Вијећа народа Републике Српске, као витални интерес прогласе све што желе и на тај начин блокирају све законодавне поступке - истичу из Комшићевог кабинета.