latinica  ћирилица
31/05/2022 |  12:44 ⇒ 12:46 | Аутор: СРНА

Видовић: Приједлог ребаланса буџета 4,3 милијарде КМ

Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину је 4,382 милијарде КМ, што је увећање за 8,9 одсто или 358 милиона КМ, рекла је данас у Народној скупштини Републике Српске министарка финансија Зора Видовић.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Разлог за доношење ребаланса буџета јесте стварање услова за спровођење мјера Владе Републике Српске које се односе на повећање пензија и свих борачких и социјалних давања за 10 одсто, те повећање бруто плата запослених у јавном сектору за 10 одсто - рекла је Видовићева образлажући законско рјешење.

Према њеним ријечима, циљ је ублажавање негативних ефеката инфлације, као и омогућавање реализације капиталних инвестиција и измирења обавеза у складу са важећим законским прописима и динамиком њиховог доспијећа.

Она је истакла да је евидентно да је дошло до бржег опоравка привреде од очекиваног, што има позитиван утицај на кретање буџетских прихода, посебно прихода од пореза на добит.

Видовићева је навела да су планирани порески приходи 3,352 милијарде КМ, што је повећање од 10,9 одсто или 330,7 милиона КМ у односу на планирани буџет за ову годину.

- Приход од пореза на добит износиће 312,5 милиона КМ, што је раст од 25,4 одсто или 63,3 милиона КМ у односу на планирано - додала је Видовићева.

Она је подсјетила да је ребалансом планирано увећање бруто плата запослених у јавном сектору за 10 одсто од маја ове године, те да су планирани расходи за лична примања увећани за 55 милиона КМ.

- У складу са опредјељењем Владе Републике Српске, планирано је увећање свих социјалних давања за 10 одсто од маја ове године, те су дознаке планиране у износу од 265,5 милиона КМ и увећане су за 17,9 милиона КМ. Средства за инвестициона улагња повећали смо за 90 милиона КМ - рекла је Видовићева.

Она је нагласила да су увећане дознаке за мјесечни борачки додатак, у износу од 6,5 милиона КМ, текуће дознаке за породичне, личне и цивилне инвалиднине за 4,9 милиона КМ, дознаке за незапослене демобилисане борце млађе од 60 година за пет милиона КМ, као и за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота, које су увећане за 0,7 милиона КМ.

- Дознаке по основу пензијског осигурања у Приједлогу ребаланса буџета планиране су у износу од 1,36 милијарди КМ и увећане за 89,8 милиона КМ. Дознаке по основу пензијског осигурања су планиране према досадашњем кретању броја корисника пензија, очекиваног броја корисника у наредном периоду, те планираним увећањем од 10 одсто од маја ове године - каже Видовићева и напомиње да задужење у ребалансу буџета остаје исто.

Министарка финансија је прецизирала да је планирано повећање трансФера фонду за здравственог осигурања за здравствену заштиту бораца, војних инвалида, породица погинулих бораца и цивилних жртава рата за 3,2 милиона КМ, те трансфер јединицама локалне самоуправе за социјалну заштиту од три милиона КМ и за личне инвалиднине 1,5 милиона КМ.

Видовићева је рекла да су субвенције планиране у износу од 138,8 милиона КМ и увећане су за 23,2 милиона КМ, првенствено због повећања плата запослених.

- Грантови су планирани у износу од 184,5 милиона КМ и виши су за 84,7 милиона КМ у односу на планирани буџет. Увећани су грантови у оквиру јавних инвестиција, у оквиру Министарства здравља и социјалне заштите у износу од 2,3 милиона КМ, грантови у оквиру Министарства породице, омладине и спорта у износу од 4,1 милион КМ, те грант у оквиру Републичког секретаријата за расељена лица и миграције у износу од 1,5 милиона КМ - рекла је Видовићева.