latinica  ћирилица
02/06/2022 |  10:35 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Бањалука прославила крсну славу (ФОТО/ВИДЕО)

Бањалука је данас прославила славу града - Спасовдан. Традиционално, обиљежавање је почело Светом литургијом, освештањем славског жита, те Спасовданском литијом око Саборног храма Христа Спаситеља.
Обиљежавање Спасовдана у Бањалуци - Фото: РТРС
Обиљежавање Спасовдана у БањалуциФото: РТРС

Литургији је присуствовала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Жељка Цвијановић на обиљежавању Спасовдана у Бањалуци (Фото: РТРС)

Након литургије услиједило је освештање славског жита и колача.

Обиљежавање Спасовдана у Бањалуци (Фото: РТРС)

У Спасовданској литији око Саборног храма учествовали су предсједница Републике Српске, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, представници политичког и друштвеног живота Републике Српске, као и бројни вјерници.

Прослава Спасовдана у Бањалуци (Foto: RTRS)

Светом архијерјском литургијом и традиционалном спасовданском литијом Вањалука је обиљежила крсну славу, Вазнесење Господње - Спасовдан, написала је предсједница Српске на свом Инстаграму.

- Нека и овај празник, уз поштовање наше богате традиције и обичаја, буде водиља за стварање што бољег и квалитетнијег живота свих грађана Републике Српске! - поручила је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Обиљежавање Спасовдана у Бањалуци (Фото: РТРС)

Обиљежавање Спасовдана у Бањалуци (Фото: РТРС)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је градоначелнику Бањалуке и предсједнику Скупштине града, као и свим Бањалучанима славу града - Спасовдан са жељом да највећи град у Српској настави да се развија и оправдава епитет модерног административног, културног, туристичког, спортског и урбаног центра.

Понос и задовољство због присуства грађана и званичника изразио је и градоначелник највећег града Српске.

Обиљежавање Спасовдана у Бањалуци (Фото: РТРС)

Први пут ове године организован је и велики славски сто и пригодно послужење за суграђане.

Обиљежавање Спасовдана у Бањалуци (Фото: РТРС)

За вечерње часове организован је посебан програм "Спасовданско вече - слава кроз традицију".

Обиљежавање Спасовдана у Бањалуци (Фото: РТРС)

- Слава је вијековима традиција српског народа, а Бањалучани су надалеко познати као добри домаћини, па ће те вечери бити проглашени и побједници у прављењу најбоље славске погаче и домаће ракије - наводе из Градске управе.

У духу традиције, обиљежавање Спасовдана биће настављено и сутра на платоу испред Саборног храма Христа Спаситеља, гдје се у вечерњим часовима очекује и фестивал гуслара Републике Српске.

Славу града, која је уједно и слава Саборног Храма Христа Спаситеља, обиљежавају заједно град Бањалука и Парохија бањалучка.