latinica  ћирилица
04/06/2022 |  11:58 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Одата почаст за 45 српских борца мучки убијених код Жепе (ФОТО/ВИДЕО)

Служењем помена и полагањем вијенаца на спомен обиљежје код Жепе у Хан Пијеску одата је почаст за 45 бораца Војске Републике Српске, којих је највише било са Пала, поводом 30 година од њиховог страдања.
Помен убијеним код Жепе - Фото: СРНА
Помен убијеним код ЖепеФото: СРНА

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Жепи да се на овом мјесту прије 30 година догодио мучки злочин у којем је страдало 45 српских бораца и да се то не може ни опростити ни заборавити, као и да неће бити дозвољено да се спроведе у дјело оно што је муслиманска страна започела 1992. године.

- Ви сте својим кукавички чином изазвали код Срба реакцију која је рекла станите, ово је наша земља, ми остајемо овдје. Погледајте историју и видјећете да нисте пуно одмакли од православља него сте само у једном моменту промијенили вјеру - истакао је Вишковић.

Фото РТРС

Мислили су, каже, да ће послати поруку како Срби овдје немају шта да раде и да треба да се селе.

- Кажу, хришћански је праштати, али овакве ствари се не могу опростити јер сте се понијели као кукавице, нељудски и зато не можемо и нећемо опростити нити заборавити - истакао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да су српски борци нападнути док су били у хуманитарној акцији, јер је требало да доставе храну и воду младој војсци на Зловрху.

- Обећали су да ће то дозволити и да неће правити никакве екцесе. Када су видјели да су наши људи дошли и да су били скоро неприпремљени за борбу, онда су то искористили и починили један од најстравичнијих злочина у историји Пала - рекао је Вишковић након што је одата почаст страдалим борцима.

Фото: РТРС

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је данас у Жепи гдје је обиљежено 30 година од страдања 45 српских бораца, мучки убијених у кланцу у муслиманској засједи, да је обавеза његовати сјећање и вјечно славити погинуле, као и бринути о њиховим породицама.

Југовић је нагласио да је српски народ, захваљујући људима који су овдје изгинули, водио рачуна и успио да сачува Републику Српску у којој се данас слободно живи.

- Сви смо дужни да бринемо о породицама погинулих бораца и да посебно будемо сензибилни према њима - напоменуо је Југовић.

Југовић је подсјетио да су ови људи, чија је мисија била хуманитарног карактера - да доставе хране и пића за војску, мучки убијени и да нису имали шансу да се бране.

 Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић поручио је да се не смије заборавити страдање српских бораца који су живот дали за Републику Српску, те да треба помоћи њихове породице и заштитити спомен-обиљежја, да би пренијели на наредне генерације шта се овдје дешавало.

- Да се памти данас, у наредним годинама и у будућности - рекао је Ђурић и изразио задовољство што је ове године код спомен-обиљежја погинулим српским борцима много више присутних представника свих нивоа власти, чланова породица погинулих и представника борачких организација и сабораца.

Колона Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске 4. јуна 1992. године кретала се према брду Зловрх, била је у хуманитарној мисији и имала је задатак да достави храну и воду за 13 војника који су на тој коти обезбјеђивали радио-релејни објекат.

Са муслиманским снагама био је постигнут договор да српски војници мирно прођу, међутим, муслиманске снаге су тај договор прекршиле и мучки с леђа, из засједе, напале српске војнике.

Из Борачке организације општине Пале су раније навели да је то једно од најмасовнијих страдања припадника Сарајевско-романијског корпуса у минулом рату.