latinica  ћирилица
06/06/2022 |  15:24 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Додик: Израдити спољнополитичку стратегију; Остати неутралан у сукобу Русије и Украјине (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на почетку посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске да је данашње засједање значајно како би се у будућности могло приступити изради стратегије спољнополитичког положаја Српске.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је рекао да је спољна политика БиХ пропала, да смо у фази да бошњачки представници покушавају да наметну други облик одлучивања у домену спољне политике.

Он је истакао да спољнополитичке одлуке морају бити у складу са консензусом и прописаним актима, а напомено је да се одлуке у вези са спољном политиком, према Уставу БиХ, доносе на Предсједништву БиХ.

Додик је захвалио што је руски амбасадор Игор Калабухов што је прихватио позив да се обрати јавности, те напоменуо да су били спремни и да приме друге амбасадоре.

- Спремни смо да кад год они кажу, сазовемо сједницу парламенту и кажемо о чему се ради - рекао је Додик.

Додик је истакао да Народна скупштина као највише законодавно тијело треба да расправља о томе, да да одговоре.

- Дошао сам да питам овај парламент и да добијем одговоре - рекао је Додик и додао да је желио да афирмише овај парламент.

Додик је навео да неутралност мора бити циљ Републике Српске у сукобу Русије и Украјине, иако притисак запада за увођење санкција Русији кулминира.

- Шести пакет санкција Русији уведен је на начин да се жели сагласност свих, односно да се каже да је Запад у праву - рекао је Додик и нагласио да се ниједан орган у БиХ није бавио питањима санкција Русији.

- Крах спољне политике БиХ је евидентан, јер су се поједници придруживали санкцијама Русији представљајући то као геополитку БиХ, што није тачно. Мени је ускраћено право да се бавим спољном политиком БиХ и зато сам покренуо судски спор против амабасадора који су једнострано поступали, од Свена Алкајала, Бисере Турковић, до осталих који су злупотребљавали одређене ствари - додао је Додик.

Он је подсјетио да Русија није тражила да Српска и БиХ заузму проруске ставове, за разлику од Запада који је изричито тражио да се поштују њихови ставови.

Додик тврди да притисак запада кулминира у захтјевима за подршку свим врстама санкција Русији.

Нагласио је да Република Српска има право да води своју спољну политику, нагласивши да Српска неће подржати евентулано увођење санкција Русији чиме би изгубила савезника, историјског и тренутног пријатеља.