latinica  ћирилица
06/06/2022 |  21:15 ⇒ 22:33 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Неред у спољној политици БиХ

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас да је суштина данашње посебне сједнице Народне скупштине да се покаже какав је неред у спољној политици БиХ, као и на унутрашњој сцени због узурпације одређених овлашћења, али да се до јединственог става не може доћи јер опозиција не жели да учествује.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Овдје није ријеч о узурпацији овлашћења предсједника Републике од српског члана Предсједништва БиХ, него о узурпацији његових уставних овлашћења од друге двојице чланова Предсједништва БиХ. Поготово је ријеч о узурпацији овлашћења оних који ненадлежно доносе одлуке и раде у свијету - рекла је Цвијановић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Она је нагласила да би заједнички став у Народној скупштини била довољно оштра порука свим амбасадорима.

- Нажалост, до јединственог става не можемо доћи зато што у правилу опозиција не жели да учествује. Имамо насилно прекрајање Устава у БиХ с тим што једни о томе желе да причају, а други не - додала је Цвијановић и оцијенила да Народна скупштина треба да расправља о свим значајним питањима.

Она је подсјетила да је опозиција говорила да је неопходно заказати скупштинску сједницу како би се расправљало о томе зашто је БиХ увела санкције Русији.

- Сада када одржимо сједницу и дође руски амбасадор и каже да нема таквих санкција, односно оно што је донесено било је мимо овлашћења, и то није довољно опозицији. Ниједан орган у БиХ није расправљао о ситуацију у Украјини, али упркос томе неки амбасадори су узурпирали све јер су добили инструкције Бисере Турковић која не заслужује да се назива министром БиХ зато што све ради против БиХ - каже Цвијановић.

Она је напоменула да грађани трпе посљедице због глобалних проблема и зато се о томе треба расправљати.

- ЕУ уопште не наговјештава да ће бити неког проширења што је видљиво из седмогодишњег буџета. Нисмо ми за то криви, јер у ЕУ нема јединственог става о проширењу. То не треба да значи да нећемо у ЕУ, него да разумијемо неке процесе - истакла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, два бошњачка члана Предсједништва БиХ имају министра иностраних послова који се оглуши на све оно што треба да буде заједнички став.

- Нико из Српске не жели да буде на страни рата, нити на страни санкција. Јасно смо рекли да смо неутрални. Нико не жели да вријеђа амбасадоре, а сигурно је да они не би дошли тамо гдје је руски амбасадор што је било видљиво и у Доњој Градини. Све што у Сарајеву мисле да раде против Српске је штетно за БиХ, без обзира на њихова лобирања - рекла је Цвијановић.

Она је оцијенила да су недопустиве санкције које САД уводе лицима из Републике Српске.

- И ово данас је срамота. Само нас држе у убјеђењу да радимо исправно, јер не постоји политика која није санкционисана. Они имају потребу да санкционишу људе из Републике Српске што је болест - закључила је Цвијановић.