latinica  ћирилица
06/06/2022 |  14:33 ⇒ 21:35 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС о међународној политичкој и безбједносној ситуацији (ВИДЕО)

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о информацији о међународној политичкој и безбједносној ситуацији - мјесто и улога Републике Српске, почела је данас у Бањалуци.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

У информацији се истиче да је за Републику Српску од пресудног значаја да инсистира на политици несврставања и задржи стриктну и досљедну неутралност у руско-украјинском сукобу.

------

------

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је данашње засједање значајно како би се у будућности могло приступити изради стратегије спољнополитичког положаја Српске.

Додик је навео да неутралност мора бити циљ Републике Српске у сукобу Русије и Украјине, иако притисак запада за увођење санкција Русији кулминира.

Нагласио је да Српска има право да води своју спољну политику, нагласивши да Српска неће подржати евентулано увођење санкција Русији чиме би изгубила савезника, историјског и тренутног пријатеља.

Додик је рекао да предложени закључци посебне сједнице Народне скупштине Српске одражавају ставове које Република Српска треба да усвоји и који ће бити обавезни за све који наступају у име Српске.

-----

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов сматра да децентрализована БиХ, предвиђена Дејтонским мировним споразумом, представља облик за миран суживот три конститутивна и осталих народа у БиХ и да ће свако спољно уплитање, поготово наметање ставова, имати далекосежне посљедице.

-----

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас да је суштина посебне сједнице какав је неред у спољној политици БиХ, као и на унутрашњој сцени због узурпације одређених овлашћења, али да се до јединственог става не може доћи јер опозиција не жели да учествује.

-----

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да српски и руски народ има дубоке везе и да су Руси сваки пут кроз историју пружили помоћ Србина.

Он је додао да српски народ не може прихватити некакав систем вриједности који ће бити против сопственог идентитета и "онемогућити да знамо ко смо и шта смо као народ".

-----

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да се не може подржати иницијатива да се БиХ придружи санкцијама Русији, те да је збот тога важно да је сазвана данашња посебна сједница.

-----

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић сматра да Република Српска мора имати адекватну стратегију када је ријеч о спољној политици БиХ, јер до сада није било квалитетних одговора на глобалне изазове.

-----

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да интерес Републике Српске није у сврставању на било коју страну у сукобу Русије и Украјине, као ни одступање од европског пута.

-----

Лидер Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да спољна политика БиХ не може бити једнострана и да је Република Српска кључна за формирање те политике.

-----

Предсједник НДП-а Драган Чавић поручио је да харанга, коју воде бошњачки лидери о наводном преливању догађаја из Украјине на БиХ, представља грубу злоупотребу ради добијања савезника за рушење Дејтона и успостављања "републике БиХ" на принципима грађанске државе која би била унитарна, али и исламска земља већином која такву политику пропагира.

-----

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је добро да Република Српска остане неутрална у сукобу Русије и Украјине, што у овом тренутку значи једина у БиХ.

-----

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак истакао је да Српска треба да остане неутрална у сваком смислу када је ријеч о сукобу у Украјини.

------

- Никакав акт о увођењу санкција Русији није донесен у правном систему БиХ. Правним и физичким лицима није забрањено пословање са субјектима у Русији, руска имовина се не замрзава, а њиховим држављанима се не забрањује улазак - наводи се у информацији.

У информацији се наглашава да Српска треба да задржи стриктну и досљедну неутралност у руско-украјинском оружаном конфликту, исходивши истовјетну позицију БиХ.

- Посебно се компликује положај БиХ и Србије које нису чланови НАТО-а, тако да их овај војни савез посматрај као могуће зоне нестабилности дубоко иза линије конфронтације запада и Русије. За Српску је од пресудног значаја да инсистира на политици несврставања у руско-украјинском сукобу и да остане војно неутрална у периоду великих војних напетости запада и Русије - наведено је у информацији.

Сједница је сазвана на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Посебној сједници, осим Додика, присуствују амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, представници Српске у заједничким институцијама, те лидери политичких партија.

Сједницу можете пратити на РТРС, РТРС плус и нашем порталу.