latinica  ћирилица
06/06/2022 |  21:23 ⇒ 07/06/2022 | 08:56 | Аутор: РТРС

Српска се противи увођењу санкција Руској Федерацији

Народна скупштина Републике Српске сматра да је неутралан став о питању сукоба између Русије и Украјине и противљење увођењу санкција Руској Федерацији у интересу Републике Српске у оквиру тренутне међународне, политичке и безбједносне позиције Српске, истиче се у закључцима које је вечерас усвојио парламент.
Народна скупштина Републике Српске (фото: narodnaskupstinars.net) -
Народна скупштина Републике Српске (фото: narodnaskupstinars.net)

Закључци су усвојени на посебној сједници на приједлог клубова посланика СНСД-а, Социјалистичке партије, Демоса, Уједињене Српске, НПС-а и посланичке групе НДП. Гласању о закључцима није присутвовала већина посланика опозиције.

Народна скупштина усвојила је и закључак којом усваја Информацију о међународној, политичкој и безбједносној ситуацији – мјесто и улога Републике Српске, те нагласила да Српска остаје посвећена очувању мира у БиХ и региону кроз сарадњу на регионалним интеграцијским и безбједносним иницијативама, као и да подржава укључење БиХ у иницијативу "Отворени Балкан".

Како се наводи, Република Српска је опредијељена за поштовање, придржавање и спровођење Дејтонског споразума, као и за интеграцију БиХ и Републике Српске у ЕУ уз поштовање принципа међусобног уважавања, те да су ова два процеса компатибилна и да се међусобно надопуњавају.

Народна скупштина Српске констатује да је доношење одлука о сукобу између Русије и Украјине у надлежности Предсједништва БиХ и да Предсједништво БиХ није донијело одлуку о увођењу санкција Руској Федерацији.

- Вођење спољне политике БиХ је у надлежности Предсједништва БиХ и само одлуке донијете консензусом и на уставан начин у Предсједништву могу бити сматране за званичан став БиХ о спољнополитичким питањима, те у складу с тим осуђује једностране потпупке и иступања прњедставника институција БиХ мимо званичних ставова - наводи се у закључцима.

Народна купштина тражи од представника Српске у заједничким институцијама БиХ да гласају против увођења санкција Руској Федерљацији и да заступају неутралан став БиХ и Републике Српске у руско-украјинском сукобу у складу са заштитом интереса Српске.

У закључцима се наводи и да Народна скупштина Српске сматра да је мисија "Алтеа" потребна ради очувања мира и стабилности и да треба да остане у БиХ у складу са мандатом који је резолуцијом даје Савјет безбједности УН.

Парламент Српске, додаје се у закључцима, задужује Владу да предузме све мјере како би обезбиједила свим грађанима Српске довољну количину животних намирница, енергената и електричне енергије, те ублажила инфлаторни удар на животни стандард грађана.

Народна скупштина Српске констатује да се примјена закључака у вези са Информацијом о преносу надлежности са Српске на ниво БиХ од 10. децембра 2021. године одлаже за шест мјесеци како би се избјегло додатно усложњавање спољнополитичке позиције Српске у сложеним геополитичким околностима.