latinica  ћирилица
15/06/2022 |  12:08 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Вишковић са Зергасом о будућој сарадњи

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић састао се данас са градаоначелником Солуна Констандиносом Зервасом.
Радован Вишковић и Констандино Зервас - Фото: РТРС
Радован Вишковић и Констандино ЗервасФото: РТРС

Вишковић је поручио да су историјске везе српског и грчког народа сада дошле у фазу да буду подигнуте на виши ниво и преточене у сарадњу у разним областима, међу којима су економија, култура, образовање и туризам.

Вишковић је истакао да је на овом плодоносном и веома значајном састанку са градоначелником Солуна, града са више од милион становника, било ријечи о многим темама будуће могуће сарадње.

- Прије састанка са градоначелником били смо на Аристотеловом универзитету овдје су Солуну који је регионално један од највећих. Република Српска већ има потписане споразуме наша два јавна универзитета са Аристотеловим универзитетом и то је већ један помак и могућност сарадње - рекао је Вишковић.

Он је истакао да су то шансе на којима треба радити и подизати односе на виши ниво јер сарадња у будућем периоду може да иде узлазном путањом.

Премијер Српске је истакао да је на састанку било ријечи о могућој тјешњој сарадњи Солуна и Требиња, што ће Влада Српске подржати.

- Када ми из сфере институција сарађујемо, онда шаљемо поруку грађанима и привредницима да и они на исти начин треба да сарађују и праве послове у обостраном интересу - навео је Вишковић.

Он је истакао да је на састанку било ријечи и о технолошкој сарадњи, те истакао да је технолошки парк значајно искуство за Републику Српску и да ће такву врсту помоћи прихватити.

Градоначелник Солуна Константинос Зервас изјавио је данас након састанка са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем да су историјске везе грчког и српског народа добра основа за развој сарадње.

Зервас је истакао да му је велика част што је Солун угостио премијера Републике Српске и да су имали прилику да разговарају о свим врстама сарадње Српске са градом Солуном и сјеверним дијелом Грчке.

Захваливши Зервасу на данашњем састанку, Вишковић га је позвао да буде гост Републике Српске.

Вишковић се у Солуну састао и са ректором Аристотеловог Универзитета Николасом Папаиоану.

Премијер Српске се раније састао са са генералним директором "Алумила" Јоргосом Милонасом.

- Разговарали смо о проширењу инвестиција које "Алумил" има у Власеници - изјавио је за РТРС премијер Српске Радован Вишковић.