latinica  ћирилица
19/06/2022 |  09:08 ⇒ 11:46 | Аутор: РТРС

Шолаја: Путин цијени став Српске према Русији (ВИДЕО)

Путин је упознат да је став Српске да се не уводе санкције Русији. Нажалост, неки у БиХ виде то другачије. Руски предсједник цијени овај став, што се види у ономе што је договорено на Форуму у Санкт Петербургу, рекао је професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

Шолаја је гостујући у нашем Јутарњем програму нагласио да је Путин током сусрета са српским чланом Предсједништва Милорадом Додиком врло детаљно говорио о ставу Русије према БиХ и истакао  да је упознат са ставом Српске, а самим тим и ставом БиХ о неувођењу санкција Русији.

- Додик је више пута учествовао на овом форуму који је, по мом мишљењу, веома важан догађај, можемо га звати источним Давосом. Форум је ове године добио специфичну тежину с обзиром на ситуацију у Украјини - рекао је Шолаја.

Шолаја је, осврћући се на недавни састанак Додика и министра спољних послова Турске, Мевлута Чавушоглуа, истакао чињеницу да Турска снажно подржава развој путне инфраструктуре у БиХ и њено повезивање са Београдом.

- Турској је Балкан веома важан јер је то копнена веза са Европском унијом. С друге стране, чињеница је да је Турска прихватила БиХ у свим форматима, мада постоји перцепција да само подржава Бошњаке. Турска још снажније подржава Србију, али искаче у неким стварима као што је признање Косова - наводи Шолаја.

Он додаје да је Турска прихватила Додика као некога ко представља БиХ, без обзира на сакције које су према њему увеле САД.

- Додик је легитимно изабрани члан Предсједништва и без њега се не може замислити политичка сцена на овим просторима - истакао је Шолаја.