latinica  ћирилица
19/06/2022 |  11:51 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије у Шипову позвао на јединство православних хришћана (ФОТО/ВИДЕО)

Патријарх српски Порфирије након Мркоњић Града, боравиоје у Шипову, гдје је у манастиру Глоговац служио Свету архијерејску литургију поводом 30 година постојања Епархије бихаћко-петровачке и успостављања Јањског сабора који је данас одржан.
Патријарх српски у Шипову - Фото: СРНА
Патријарх српски у ШиповуФото: СРНА

Обраћајући се великом броју вјерника, патријарх је рекао да је велики благослов за све који су се сабрали у овој светињи у којој су се вијековима сабирале душе жедне и гладне Бога, истине, правде и љубави.

Патријарх је благословио присутне и истакао да Господ жели да народ буде сабран, а управо то се и дешава данас у Манастиру Глоговац.

Његова светост подсјетио је да се народ вијековима сабира, као и да је вјера православна изродила светињу - манастир Глоговац.

- Сви смо дужни Јању и Јањанима - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је позвао на љубав и праштање ближњима, те позвао вјерни народ да покаже спремност да прихвате једни друге и да не стварају идеологије које су "против оног што је од Бога дато".

- Браћо и сестре, православни хришћани, живимо православном вјером - она ће нас утјешити у свему - рекао је патријарх Порфирије и позвао на јединство православних Срба и православних хришћана.

Фото Срна

Поздрављајући Његову светост, епископ бихачко-петровачки Сергије истакао је да је Јањски крај дочекао паријарха српског како би благословио све људе у мјесту у којем кандило вјере никада није престало да сија.

- Нека овај свети дан заувијек остане упамћен и обиљежен на страницама љетописа овог манастира - поручио је владика Сергије, обраћајући се вјерницима и патријарху Порфирију.

Епископ Сергије је подсјетио да је манастир Глоговац био мјесто страдања.

- Цјелокупно подручје јањске висоравни преживјело је захваљујући манастиру Глоговац - истакао је владика Сергије и додао да су вјерници љубављу и напорима очували светињу, манастир Глоговац.

Епископ Сергије је даровао патријарху Порфирију дијелове светих моштију светих мученика ове епархије.

Велики број вјерника је присуствовало литургији поручујући како је ово дан за памћење.

Фото Срна

Епархија бихаћко-петровачка и рмањска одликовала је патријарха Порфирија орденом Новомученика бихаћко-петровачких, као и Владу Републике Српске, а орден је примио министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

Одликован је и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.