latinica  ћирилица
19/06/2022 |  15:43 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Епископ Фотије освештао цркву у Доњој Бишњи

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије освештао је данас Цркву Светог Николе која се налази у комплексу манастира Покрова Пресвете Богородице у Доњој Бишњи код Дервенте.
Дервента - Епископ Фотије - Фото: СРНА
Дервента - Епископ ФотијеФото: СРНА

Градња Цркве, која је задужбина Благоја и Јагоде Симић из Дервенте, почела је 2012. године, уз благослов тадашњег владике зворничко-тузланског Василија и игумана манастира Покрова Пресвете Богородице Симеона.

Владика Фотије је у бесједи након литургије рекао да ова светиња врши црквену мисију у ово распето вријеме када се треба борити да неко остане и буде хришћанин и вјерник.

- Ово је вријеме у којем смо изложени бројним искушењима и борбама - рекао је владика Фотије.

Епископ Фотије је одликовао Орденом Краља Драгутина Благоја и Јагоду Симић за оданост својој цркви и несебичну хришћанску љубав исказану кроз активно учешће у градњи параклиса Светог Николаја.

Архијерејском похвалницом Фотије је одликовао Здравку и Петру Пјерановић из Рапћана и Миру и Славојку Миоданић из Дервенте.

Благоје Симић је рекао да је његова и жеља његове супруге Јагоде и сина Оливера била да саграде цркву Светог Николе.

- Наша крсна слава је Свети Никола, а и унук носи име Никола. Одлучили смо да градимо цркву да имамо мјесто на које би долазили, које би служило вјерном народу, за које би додатно били везани након што одемо у пензију - рекао је Симић.

Он је напоменуо да је, осим цркве, саграђена и спомен-чесма на којој се налази лик Пресвете Богородице.

Свечаности у Доњој Бишњи присуствовали градоначелник Дервенте Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, те бројни свештеници, монаштво и вјерници.