latinica  ћирилица
20/06/2022 |  14:44 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС нису потврдили повреду виталног интереса

Народна скупштина Републике Српске није данас двотрећинском већином подржала Изјаву српског члана Предсједништва БиХ о проглашењу штетном по витални национални интерес Одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума о партнерству, трговини и сарадњи БиХ и Велике Британије, која је усвојена без консензуса у Предсједништву.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Од 62 присутна народна посланика на посебној сједници, за потврђивање вета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика гласао је 51 посланик, нико није био против, док је 11 посланика било уздржано током гласања.

По Уставу БиХ, Народна скупштина Републике Српске разматра Изјаву српског члана Предсједништва БиХ и уколико је потврди двотрећинском већином, оспорена одлука Предсједништва БиХ не ступа на снагу.

Тридесет друга посебна сједница Народне скупштине заказана је на захтјев српског члана Предсједништва БиХ који је затражио да се Парламент изјасни о Одлуци о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, усвојеној без консензуса на сједници Предсједништва БиХ 8. јуна.

Српски члан Предсједништва БиХ ову одлуку прогласио је веома штетном по виталне интересе Републике Српске и позвао народне посланике да се изјасне.

Додик је обраћању рекао да је овај споразум веома штетан по виталне интересе Републике Српске због бројних мањкавости које су, између осталог, утврдила надлежна министарства у Влади Републике Српске.

Посебној сједници НСРС, поред српског члана Предсједништва БиХ, присуствовали су и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

По окончању сједнице, Додик је истакао да је опозиција, предвођена ПДП-ом и СДС-ом, гласањем за Споразум са Великом Британијом гласала против Републике Српске.