latinica  ћирилица
20/06/2022 |  16:08 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Додик: Поново бих покренуо заштиту виталног националног интереса (ВИДЕО)

Покренућу заштиту виталног националног интереса када опет Споразум са Великом Британијом дође на дневни ред Предсједништва БиХ, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик коментаришући одлуку Народне скупштине Републике Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Моје је било да доставим на одлучивање Народној скупштини, она може да реагује овако и онако, ја сам своје урадио, истакао је Додик.

- Да нисам покренуо витални интерес данас бих имао напад опозиције да сам пропустио то да урадим - рекао је Додик.

Додик је поручио да је нестварно да су из опозиције спремни жртвовати интерес Републике Српске на овако безочан начин.

- Овај споразум ће поново доћи на одлучивање и, ако буде ствари које не одговарају Српској, поново ћу покренути витални интерес да се ствари санирају – нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да је покренуо витални интерес са становишта своје функционалне одговорности јер је видио да се у припреми израде споразума игнорише став Српске.

- То није мој витални интерес, него Републике. Погрешно је било од свих који су то тако покушали да представе, као однос према мом положају. Јасно сам навео да четири министарства из Српске наводе да у споразуму има мањкавости када смо о томе разговарали. То господа нису жељела да уваже, те је тако то једино што ми је преостало – истакао је Додик.

Додик је оцијенио да је некима било само важно покренути причу, па сада Српска иде на други начин у процес преговарања, јер све што је напоменуто не важи за оне из опозиције.

Подјећамо, Народна скупштина Републике Српске није данас подржала Изјаву српског члана Предсједништва БиХ о проглашењу штетном по витални национални интерес Одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума о партнерству, трговини и сарадњи БиХ и Велике Британије, која је усвојена без консензуса у Предсједништву.