latinica  ћирилица
20/06/2022 |  19:19 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Словенија, Хрватска, Пољска и Мађарска подржале кандидатски статус за БиХ (ВИДЕО)

Осим Хрватске и Словеније, кандидатски статус БиХ у Европској унији подржале су Пољска и Мађарска.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Док Европска унија разматра да додијели кандидатски статус Украјини, из Хрватске и БиХ поручују да би било бесмислено дати статус неком ко није испунио ништа од услова, док се БиХ игнорише.

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон предложила је током састанка Савјета ЕУ за спољна питања да се БиХ смјеста додијели статус кандидата за учлањење у ЕУ.

Украјина би могла врло брзо да уђе у процес преговора за улазак у Европску унију, заједно са Молдавијом и грузијом, потврдио је шеф европске дипломатије, Жозеп Борељ. Не само то, министри спољних послова ЕУ су одлучни да са Украјином разговарају не само о економском него и војном савезу.

- Ово је снажан сигнал који треба да се чује, не само у Украјини, Молдавији и Грузији, него једнако гласно да се чује преко наших граница, о нашој снази и јединству и подршци за ове три земље, нарочито ону која је под агресијом Русије - навео је Борељ.

Неприхватљиво је да Европска унија не примјећује једину тему о којој постоји консензус у БиХ, а то је пут у Европску унију, док с друге стране гледамо убрзавање процеса за Украјину, која уопште није била у процесу приступања ЕУ, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Био бих захвалан европским представницима када би сутра дали кандидатски статус БиХ. То би била нова брзина којом бисмо могли да се крећемо, то је нова реалност, то би дало нову шансу БиХ. Ако нас избаце у овом моменту, они су допринијели даљој дестабилизацији БиХ. А и ми који радимо овдје поставићемо питање смисла да се уопште бавимо тим питањем - навео је Додик.

Ако се лицитира са бројем погинулих као картом за кандидатски статус, више људи је погинуло у БиХ рекао је Додик и додао да је то крајње дегутантан аргумент.

Из Хрватске поручују да је давање предности Украјини и Молдавији у односу на БиХ необјашњиво.

- Ја сам за то да се цијелој БиХ, не само Хрватима у БиХ, да тај сигнал да су добродошли јер ће бити јако тешко објаснити, да не кажем немогуће објаснити како то да Украјина и Молдавија могу бити кандидати у тешком стању у којем се налазе, много тежем него БиХ, а БиХ не може - сматра предсједник Хрватске Зоран Милановић.

Осим Хрватске, БиХ су подржале Пољска и Мађарска, као и Словенија.

- Словенија планира да представи приједлог како помоћи земљама попут БиХ да добије статус кандидата. Приједлог ћемо данас представити - истакла је министарка спољних послова Словеније Тања Фајон.

И словеначки предсједник Борут Пахор најавио је да ће на самиту Иницијативе три мора тражити подршку да се БиХ додијели статус кандидата, што је и формално представио у писму предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу.