latinica  ћирилица
21/06/2022 |  11:39 ⇒ 11:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Србија коју води Вучић је на својој страни

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, поводом изјаве предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да Србија мора да се одлучи на чијој страни жели да буде, казао је да је Србија, коју води посљедњи слободни државник Европе Александар Вучић, на својој страни.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Србија је кроз своју историју била предмет бројних уцјена и ултиматума. У два посљедња свјетска рата, Њемачка се истицала ултиматумима послије којих су умирали милиони Срба. И увијек је питање било на чијој смо страни. Србија је на својој страни, Србија је на бољој страни историје, чиме народ госпође фон дер Лајен и већине народа који чини Европску унију не може да се похвали - навео је Вулин у саопштењу.

Вулин је истакао да "Србија досљедно поштује међународно право".

- Зато нам није разумљиво да је територијални интегритет Украјине светиња, а цјеловитост Србије није. Сваки ултиматум почне са једним условом, а настави се још једним, па још једним. Само уведимо санкције Русији, па само признајмо такозвано Косово, па само напустимо Републику Српску. Ко нам гарантује да се од нас неће тражити да само наоружавамо Украјину, па да само постанемо дио сукоба због кога дубоко жалимо, али нисмо и нећемо да будемо дио њега. А када све то испунимо, ето 2033. године, па можда и будемо ближе чланству у Европској унији - рекао је Вулин.

Вулин је поручио да је " Вучић прихватио да уведе санкције Русији и призна такозвано Косово, већ би заборавили на глупости које понављају у медијима о диктатури, о изостанку владавине права и сличним лажима".

- До почетка сукоба у Украјини, Европска унија је о Кијеву говорила као о једној од најкорумпиранијих земаља у Европи, а сада их проглашава земљом кандидатом. Пустите Србе да сами одлучују и немојте им пријетити силом, можете добити одговор који вам се неће допасти - изјавио је Вулин.

Повезане вијести:

Фон дер Лајен: Све земље западног Балкана на европском путу даље од Украјине