latinica  ћирилица
21/06/2022 |  13:51 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Петковић: Отворили смо пут за разговор о формирању ЗСО

Представник делагације Београда у преговорима са Приштином Петар Петковић рекао је да је након усвајања мапе пута о реализацији Споразума о енергетици из 2013. године, који ће коначно почети да се примјењује, отворен пут за разговор о формирању заједнице српских општина.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Фото: ТАНЈУГ

- Имајући у виду да је Приштина годинама одбијала да разговара о енергетици и о важним дијеловима споразума, не само да смо натјерали Приштину да разговара, већ смо се и договорили о многим важним питањима за живот наших људи на сјеверу Косова - поручио је Петковић у Бриселу.

Он је навео да ће добијањем дистрибутивних услуга и са чињеницом да ће из централне Србије поново долазити струја до сјевера постојати заокружен систем снабдијевања струјом.

- Чули смо да су у Приштини покушавали да застраше грађане наводећи да ће морати да плаћају некакве дугове за струју. Међутим, све правне обавезе за сваког потрошача на сјеверу Косова почињу да теку од оног тренутка када потпишу уговор са Електросевером. Нико прије тога не може ништа да наплати никоме - напоменуо је Петковић, који је и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Он је објаснио да ова мапа пута представља сет корака, рокова и одговорности једне и друге стране који почињу да теку оног тренутка када Електросевер добије лиценцу за снабдијевање.

- Оно што је посебно важно, Електросевер је добио и могућност да пружа дистрибутивне услуге, то је важно и током свих ових састанака у Бриселу Приштина је то одбијала да пружи - рекао је Петковић, наводећи да је то договорено на састанцима у Истанбулу.

Тако ће Електросевер моћи да пружа важне услуге, попут издавања рачуна, наплата, одржавање мреже и повезивање потрошача.

- То је много важно јер имамо самосталност у снабдијевању електричном енергијом на сјеверу Косова. Овим договором смо сачували мир и стабилност, успјели смо да осигурамо нормално снабдијевање потрошача електричном енергијом. Ријешићемо и бројна питања у вези са рестрикцијама, слабим напоном електричне енергије и крећемо у обнову инфраструктуре јер због њене дотрајалости дио струје није стизао до потрошача - рекао је Петковић.

Он је додао да је посебно важно да након издавања лиценце треба да услиједи потписивање споразума са КЕДС и КОСТТ, давање кода Елекстросеверу, који ће тада бити оперативан за снабдијевање потрошача електричном енергијом на сјеверу Косова.

- У самој мапи пута, на крају, наводи се и то, да ће се у потпуности поштовати споразуми из 2013. и 2015. године. Чини ми се да смо овом мапом пута додатно појачали те енергетске споразуме, па са правом могу да кажем да смо направили добар договор, али то не говорим са еуфоријом јер чекам реализацију - додао је Петковић, преноси Косово онлајн.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак објавио је да су Београд и Приштина у Бриселу усвојиле мапу пута за спровођење споразума о електричној енергији на сјеверу Косова.