latinica  ћирилица
21/06/2022 |  15:38 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Вишковић: Сагласност за западну гасну конекцију, уколико ФБиХ да за источну (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће Српска дати сагласност Федерацији БиХ по питању западне гасне конекције из смјера Хрватске преко Посушја у БиХ, уколико тај ентитет да сагласност за источну конекцију, односно да се у околини Бијељине или Павловића моста изврши конекција или прелаз руског гаса преко Дрине из Србије.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Говорећи о изградњи гасовода кроз Републику Српску, Вишковић је истакао да је то услов Српске, те да ће о томе ускоро разговарати са федералним премијером Фадилом Новалићем.

- Јуче сам разговарао са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем и замољен сам да покушам у контакту са Новалићем да договорим ту врсту трансакције. То је услов изградње гасовода и електрана на гас у Српској - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да је о овим темама разговарао са људима из руског Гаспрома приликом својих ранијих посјета Русији.

- Људи из те руске компаније су тада саопштили да је основни услов за даљи рад рјешење тог питања, а то је прелаз гаса преко Дрине, односно та конекција код Павловића моста - рекао је Вишковић.

Он је открио да ће електране на гас бити грађене у Бањалуци и Приједору, те производити по 600 мегавата електричне енергије, а моћи ће да производе и топлотну енергију што ће омогућити становништву да се грије.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је о гасификацији Српске разговарао недавно у Русији и са предсједником те земље Владимиром Путином.