latinica  ћирилица
21/06/2022 |  18:21 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

За два дана Брисел одлучује хоће ли БиХ дати статус кандидата? (ВИДЕО)

Бројни европски званичници предност статусу кандидата за чланство у ЕУ дају Украјини у односу на земље Западног Балкана ,иако је далеко иза њих. Уколико БиХ не постане кандидат, Милорад Додик каже да пропада и договор из Брисела.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Предједница Српске Жељка Цвијановић тражи исти приступ за све!

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер још не зна коначну одлуку Брисела, али сматра да би кандиатски статус требало да пошаље сигнал грађанима, а не политичарима!

Ако нема кандидатског статуса за БиХ, умире и договор у Бриселу -написао је на Твитеру српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Током састанка са посланицима Зелених у Европском парламенту и Бундестагу, Додик је изразио негодовање због одлуке Европске комисије да не предложи кандидатски статус за БиХ.

Најава која је дошла из европских институција руши до сада познате принципе и процедуре за придруживање ЕУ, рекла је предсједница Српске, Жељка Цвијановић. Оцјењује да ако неко ко не испуњава ништа од услова добије предност у односу на земље Западног Балкана, онда то показује непринципијелан однос и дестимулативно је за БиХ.

- Рећи да овдје имате неке претходне услове и не можете поново преговарати, а имате некога с ким уопште не морате преговарати, него да само аплицира, и ви кажете ово је у реду, јер је политички моменат тако осјетљив, ми ћемо то урадити, ја мислим да то тотално руши систем на којем почива све и један досадашњи процес у задњој ери, говорим о приступању ЕУ. Просто имамо неко ново вријеме и ја мислим да смо ми ту закинути - истакла је Цвијановић.

Колико је БиХ закинута могло би се знати већ у четвртак када ће шефови европских земаља разговарати у Бриселу о могућим кандидатима за улазак у ЕУ, међу којима је и БиХ.

- Видјела сам Нацрт документа који говори о Западном Балкану али не могу да прецирим шта ту пише - рекла је холандска европарламентарка Тинеке Стрик.

За Јохана Сатлера БиХ је врло мало учинила на приближавању Унији. Политичари имају времена до избора у октобру да покажу да су озбиљни у намјери да се покрену ка ЕУ, додаје Сатлер.

- Нисам задовољан напретком који су ваши политичари показали. Морамо да дамо сигнал и ово није награда политичарима који су били на власти посљедњих година, више је сигнал грађанима да постоји перспектива за БиХ - додао је Сатлер.

Готово све земље Западног Балкана су више напредовале у односу на Украјину, рекла је Урсула Фон дер Лајен. Међутим, мјесецима води кампању која би омогућила Украјини да буде боље повезана са ЕУ. То је резултирало и службеном препоруком Европске комисије да се Украјини додијели статус кандидата, о чему ће до краја седмице одлучити Брисел. С друге стране, БиХ се константно понавља списак неиспуњених услова.

- БиХ мора испунити четрнаест приоритета који су постављени по нашем мишљењу и које је тада потврдило Европско вијеће. Још увијек чекамо (да) земља то испуни. Ако ћемо поново преговарати о условима који су јасно изнесени, онда бисмо давали попусте на процес проширења. А то није нешто што радимо - истакао је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

А попуст ће, по свему судећи, ипак добити Украјина. Земља која је у рату, са бројним проблемима, од сиромаштва, преко проституције до нелегалног ланца сурогат мајчинства, постала је преко ноћи миљеник Европске уније. Правила су се промијенила од 24. фебруара, каже Сатлер, када је почео сукоб у Украјини. Да су се правила много промијенила, показује и држање Србије на чекању док коначно не одлучи на чију ће страну стати када су у питању санкције Русији, јасно је порука Брисела.