latinica  ћирилица
21/06/2022 |  18:36 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Цијене горива у Републици Српској и ФБиХ достигле историјски максимум (ВИДЕО)

Цијене горива и у Републици Српској и Федерацији достигле су историјски максимум! Тренутно, за једну литру дизела треба издвојити око 3,54 КМ. За бензин нешто мање - 3,50. Али, ту није крај, кажу нафтни дистрибутери, јер бисмо ускоро литар горива могли плаћати четири марке.
Гориво - Фото: РТРС
ГоривоФото: РТРС

Да су цијене, већ достигле свој максимум - доказ су потрошачи који резервоаре допуњавају за само девет марака.

Почетком прошле седмице, цијене на пумпама - бензина и дизела, кретале су се од 3,37. Данас је евидентно поскупљење од 15 до 20 пфенинга. Међутим, ту није крај.

Већ сутра, од 14 часова литар горива плаћаћемо око 3,60 КМ. Стручњаци, упозоравају да ће цијене и у наредном периоду "дивљати", те ће ускоро достићи границу од четири марке за један литар. Гдје је крај поскупљењу, нико се више не усуђује да прогнозира, јер цијене више не зависе од нашег тржишта.

- Не могу прогнозирати, али ако овако настави, врло брзо ће достићи четири марке. А, сад да ли су то, пошто су у питању велике геополитичке игре, то захтјева дужу елаборацију и врло могуће да ће ићи - рекао је директор Крајина петрола Милован Бајић.

Већ данас код појединих дистрибутера у Федерацији - бензин и дизел износе више од 3,70 КМ. Њихову цијену, објашњава Бајић, диктира временска одредница увоза - односно да ли је роба увезена недавно, а самим тим и купљена по већој набавној цијени.

- Према томе, сасвим сигурно, када набавна цијена буде 3,50, онда ће продаја бити већа - додао је Бајић.

Ове цијене горива су неподношљиве, јасни су Бањалучани! Поручују, уколико гориво настави "дивљати", принуђени смо на алтернативу.

Све је у надлежности институција БиХ, каже премијер Српске Радован Вишковић. Поновио је да Влада има рјешење, али да се цијели процес блокира у Сарајеву.

- Да је Српска самостална, већ би у марту имала укинуте акцизе и диференцирану стопу ПДВ-а - рекао је Вишковић.

Рекордне цијене горива, нису заобишле ни друге земље у региону! Погођена је и Сјеверна Македонија, која је дуги низ година, у односу на већину држава на простору некадашње Југославије - имала најпољовније цијене. У Словенији, прије неколико дана, грађани су се накратко "сусрели" и са несташицом дизела и бензина.