latinica  ћирилица
22/06/2022 |  09:40 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

НСРС о Консолидованом извјештају о извршењу буџета Српске (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одржана сједница Народне скупштине Републике Српске.
НСРС - Скупштинска сала -
НСРС - Скупштинска сала

Посланици су размотрили Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за период 1.1 - 31. 12. 2021.  Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању, Нацрт закона о измјенама Закона о енергетици, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о туризму.

Наставак засједања од 10.00 часова.

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да се Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о туризму прописује поступак додјеле туристичких ваучера у Републици Српској, чиме се обезбјеђује правни основ за додатни подстицај туристичкој привреди у наредном периоду, али и грађанима Српске, с циљем развоја домаћег туризма.

Претходно је размотрен Нацрт закона о измјени и допуни Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, Нацрт закона о стандардизацији, Нацрт закона о метрологији, Нацрт закона о обавезном здравственом осигурању и Нацрт закона о привременом издржавању дјеце Републике Српске.

Нацртом закона о обавезном здравственом осигурању  предложено је да се за вријеме привремене спријечености за рад осигураника, који су обољели од малигних болести, плата исплаћује у износу од 100 одсто.

Плата у пуном износу предложена је и за раднице које одржавају трудноћу.

Нацртом закона предвиђено је да Фонд здравственог осигурања обезбјеђује пратњу родитеља или старатеља дјеце на болничком лијечењу до 15 година старости.

Посланици би утребало да разматрају и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о енергетици и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о туризму.