latinica  ћирилица
22/06/2022 |  12:54 | Аутор: РТРС

Филм "Неки нови Бродвеј" приказан у Загребу

Филм "Неки нови Бродвеј" режисера Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и сарадњи са Даун синдром центром из Бањалуке, приказан је и загребачкој публици.
"Неки нови Бродвеј" приказан у Загребу - Фото: РТРС
"Неки нови Бродвеј" приказан у ЗагребуФото: РТРС

Пројекција филма одржана је у организацији и сарадњи са Повјеренством против насиља и заштиту породице Загреб, Центра за рехабилитацију Загреб, Едукацијско рехабилитацијским факултетом универзитета у Загребу, ЛЦ Контеса Нера из Загреба, те Удружења за Даун синдром 21 Загреб.

Након филма одржан је и округли сто под називом "Савремени приступ у подршци особама с Даун синдромом".

На округлом столу учествовали су проф. др сц. Даниела Братковић и Дамир Михолић са Едукацијско рехабилитацијског факултета универзитета у Загребу, проф. др сц. Лука Јанеш са Факултета филозофије и религијских наука и Научног центра за интегративну биоетику универзитета у Загребу, доц. др сц. Марјета Мајер са Медицинског факултета универзитета у Загребу, др сц. Марија Брдаревић, проф. Здравственог велеучилишта Загреб, Андреа Шутић, дипл. социјална радница, Центар за рехабилитацију Загреб, Катица Кос, Извршни одбор Удружења Синдром Даун Загреб, мр сц. Теодора Нот, Центар за рехабилитацију Загреб, Тарик Филиповић, глумац и водитељ, те Денис Бојић, режисер.

Радња дугометражног документарног филма "Неки нови Бродвеј" прати шест младих особа са Дауновим синдромом, који уз визију једног човјека постају први полазници школе глуме на овим просторима, истовремено рушећи предрасуде и баријере о могућностима и способностима особа са Дауновим синдромом.

Филм је добитник бројних међународних награда и призања, између осталог посебног признања УНИЦЕФ-а за допринос правима дјеце и особа са инвалидитетом у медијима.