latinica  ћирилица
22/06/2022 |  14:29 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Ветерани одржали протест испред НСРС; Посебна сједница када се испоштује процедура (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одржан протест ветерана незадовољних положајем борачких категорија.
Скуп ветерана - Фото: РТРС
Скуп ветеранаФото: РТРС

Ветерани су се прво окупили у Парку "Младен Стојановић", а након тога и пред Народном скупштином Републике Српске гдје су затражили да се питање бораца нађе на дневном реду сједнице Парламента.

Ветеранима су се испред НСРС придружили посланици ПДП-а Јелена Тривић и Љубиша Крунић, посланици СДС-а Небојша Вукановић и Дарко Бабаљ, а претходно их је дочекала портпаролка ПДП-а Ања Петровић.

Након разговора са окупљенима, опозициони посланици предали су захтјев за одржавање ванредног скупштинског Колегијума како би се у дневни ред сједнице уврстила и тачка о борцима. 

Потом се медијима обратио Бабаљ, наводећи да су клубови посланика СДС-а, ПДП-а и ДНС-а и посланичка група СПС-а затражили сједницу Колегијума на којем би била заказана посебна сједница НСРС посвећена стању у борачкој популацији.

Потпредсједник НСРС Денис Шулић рекао је након сједнице Колегијума да опозиција свјесно манипулише борцима.

Шулић је истакао да Колегијум НСРС не може расправљати о посебној сједници ако није испоштована процедура.

- Посланици то знају и нису то рекли борцима. Посебна сједница може да се сазове са минимално 28 потписа посланика. Ако буде захтјева, у најкраћем року сазваћемо сједницу. До тада не постоји могућност да се сазове сједница. Нико не саботира сазивање посебне сједнице. Када се испуне могућности по пословнику сједница ће бити одржама - поручио је Шулић.

Посланици опозиције изашли су пред окупљене чланове Удружења ветерана одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске да их информишу о одлуци Колегијума, а ветерани су им поручили да су их издали.

Ветерани су се након тога разишли испред Народне скупштине Републике Српске.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Подсјећамо, с ветеранима у Парку "Младен Стојановић" били су и представници опозиционих странака - функционер ПДП-а и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, као и чланови његовог кабинета.