latinica  ћирилица
22/06/2022 |  15:20 ⇒ 15:23 | Аутор: sputniknews.com

Си Ђинпинг: Санкције се као бумеранг враћају онима који их уводе

Политика санкција је бумеранг и батина са два краја, њена примјена у коначном скору наноси штету како свјетској заједници, тако и онима који их уводе, изјавио је предсједник Кине Си Ђинпинг током пословног форума земаља-чланица БРИКС-а.
Си Ђинпинг (Фото:EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Си Ђинпинг (Фото:EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

- Реалност поново показује да су санкције као бумеранг и батина с два краја. Политизација свјетске економије, њено претварање у инструмент и оружје, коришћење доминантне позиције у свјетском финансијском систему ради произвољног увођења санкција у крајњем исходу наноси штету не само свјетској заједници него и онима који их иницирају - рекао је Си Ђинпинг, а преноси Министарство иностраних послова Кине.

Кинески лидер је додао да су сада поједини важни производни ланци и ланци испорука вјештачки поремећени, расте и глобална инфлација, а међународно финансијско тржиште наставља да се колеба, слабећи глобалну економију.

- Све забрињава то што би глобална економија могла да западне у мочвару кризе - рекао је Си Ђинпинг и додао да је сада као никада раније важно да се води "одговорна економска политика како би се избјегао негативни утицај на земље у развоју".

Он је позвао земље БРИКС-а да учврсте сарадњу у сфери прехрамбене производње и енергетике, подсјећајући на то да се око 1,2 милијарде људи у 70 земаља суочило са епидемијом, прехрамбеном, енергетском и дужничком кризом.

Предсједник Кине је, такође, истакао да је криза у Украјини показала да ширење војних блокова неизбјежно води до несигурности када је ријеч о безбједности.

- Историја нам показује да хегемонизам, политика формирања блокова, као и супротстављање табора не доносе мир и безбједност, него нас води у ратове и сукобе - нагласио је Ђинпинг.