latinica  ћирилица
22/06/2022 |  19:18 ⇒ 23/06/2022 | 07:21 | Аутор: РТРС

Додик: Ако БиХ добије статус кандидата, испоштоваћемо договор из Брисела (ВИДЕО)

Лидери шест земаља региона позвани су на састанак са челницима Европског савјета који би требало да буде одржан сутра у Бриселу, прије почетка редовног јунског самита Уније. На састанку ће бити разговарано о проширењу, али и кандидатском статусу међу којима су и БиХ и Украјина.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Шта ће бриселска администрација одлучити и коме ће прогледати кроз прсте, држи се у тајности. Али ако је цијенити према ранијим изјавама предсједнице Европске комисије Урсуле вон дер Лајен, њен фаворит за кандидатски статус су засигурно Украјина и Молдавија.

Биће интересантно чути и какава је понуда Европске уније за земље које годинама преговарају - а то су Србија, Македонија, Црна Гора и Албанија.

Њемачки канцелар Олаф Шолц, у говору у Бундестагу рекао је да очекује да ће Бугарска на сутрашњем самиту ЕУ и западног Балкана донијети исправну одлуку и омогућити да Сјеверна Македонија и Албанија започну преговоре с унијом.

У свом говору, Шолц није споменуо БиХ и Србију, већ је дио говора о проширењу фокусирао на Сјеверну Македонију, за коју је рекао да је промијенила име, ријешила историјски спор с Грчком, а Бугарска је и даље блокира користећи спорове из историје за одлуке које доноси.

Да ли ће Европска заједница остати досљедна када је ријеч о проширењу - тема је о којој се све више говори. Уколико додијели статус кандидата за Украјину и Молдавију, а БиХ и након двије и по деценије остане на чекању, биће то јасан сигнал да је ријеч о политичкој одлуци и мијењању правила.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик и даље тврди да је Споразум из Брисела, додуше без потписа, "мртво слово на папиру", ако БиХ остане без кандидатског статуса.

И данас је у изјави за нашу телевизију поновио да је спреман да испоштује договор и реализује Споразум ако БиХ добије статус кандидата.

- Желим још једном да пошаљем поруку да стојим иза тога, све до момента док они не одлуче. Ако кажу да нема статуса, онда смо џаба сједили у Бриселу - каже Додик.

Додик је и коментарисао могућност да  Украјина добије кандидатски статус, а БиХ не.

- То је понижење, ако је број мртвих основни критеријум, онда је у БиХ било много више жртава него у Украјини. То је порука нама да овдје нисмо виђени као равноправни и да то Европа калкулише. Они хоће 14 приоритета. Ја сам рекао, добро, један по један, а не да узму шта одговара Сарајеву и онда да оставе још 10 година неријешено то - истакао је Додик.