latinica  ћирилица
23/06/2022 |  15:01 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Иницијатива о резолуцији - политика бошњачке компоненте (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је иницијатива да Генерална скупштина УН донесе резолуцију којом би било осуђено "негирање геноцида и других ратних злочина у БиХ", политика коју води бошњачка компонента кроз политику СДА и друге придружене партије.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановић је рекла да те партије показују врло мало способности за заједнички живот и будућност која ће обухватити све, а не само једног, те да на сваки начин се настоји оцрнити Република Српска.

Она је рекла да овакве иницијативе БиХ враћају назад и не дозвољавају да се иде напријед, те да показују и одражавају различите ставове.

Цвијановић је нагласила да се у БиХ много тога ради силом, те да бављење истом темом не дозвољава да се закорачи у бољу, стабилнију и једноставнију будућност.

- То показује стање у оквиру БиХ, коју ми сада посматрамо кроз неку глобалну слику шта се то негдје дешава. Пуно би боље било да смо сви у БиХ окупљени око заједничких иницијатива - рекла је Цвијановић.

Она је додала да је боље да се сједне и договара о многим стварима, као и да би боље било да се разговара о трасирању заједничког пута и развоја.

- Боље би било да смо сјели и разговарали на који начин да једни другима не реметимо економске и привредне планове. Нажалост, све до сада је било у функцији да се ремети оно што жели Република Српска - истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да се у БиХ не поштују никакве процедуре нити заузимање заједничких ставова, што би, како је рекла, требало да буде претпоставка да се упути било каква иницијатива или заговара неки став у иностранству.

Цвијановић је оцијенила да су у овој ситуацији и друге државе показале свој недосљедан однос према БиХ.

- Не говорим само о онима које су везане за Генералну скупштину и УН, него и за неки ужи терен када је у питању ЕУ - рекла је Цвијановић новинарима у Власеници гдје се састала са општинским руководством.

Цвијановић је закључила да се упорно и изнова покушава правити неред и неразумијевање, умјесто да се иде ка прављењу боље будућности.

Према писању медија, група "Босанаца и Херцеговаца" и Американаца поријеклом из БиХ под називом "Радна група за БиХ" затражила је од Генералне скупштине УН да донесе резолуцију којом би било осуђено "негирање геноцида и других ратних злочина у БиХ".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је Генералну скупштину УН да БиХ не стоји иза иницијативе да УН усвоји резолуцију у којој се, како је наведено, "осуђује геноцид у Сребреници", јер о томе у БиХ не постоји консензус.