latinica  ћирилица
23/06/2022 |  15:53 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Украјини и Молдавији кандидатски статус; БиХ на чекању (ФОТО/ВИДЕО)

На Самиту у Бриселу данас није било добрих одлука за западни Балкан. Кандидатски сатус добиле су Украјина и Молдавија, али не и БиХ. Сјеверна Македонија и Албанија нису добиле датум почетка преговора.
Рама, Вучић и Ковачевски - Фото: РТРС
Рама, Вучић и КовачевскиФото: РТРС

Србија је била критикована због неувођења санкција Русији. Ово је потврдио предсједник Србије Александар Вучић.

Лидери западног Балкана су изразили разочарење што ЕУ није изашла у сусрет региону.

Званичних информација из Европског савјета, ипак, није било јер је конференција за новинаре, која је требало да буде одржана након самита западног Балкана и ЕУ, изненада отказана.

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је на конференцији за новинаре са премијерима Албаније и Сјеверне Македоније, Едијом Рамом и Димитром Ковачевским да ни Сјеверна Македонија и Албанија нису добиле конкретне датуме.

- Приштина није добила визну либерализацију. БиХ није добила кандидатски статус - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија подржана у Бриселу за наставак преговора.

-  Вјерујем да наши пријатељи из Скопља и Тиране заслужују отварање поглавља и надам се да ће се то десити ускоро. Урадили су све што је од њих тражено. Ако урадите анализу за сарадњу с ЕУ, Србија је повећала размјену са Унијом за 30 одсто, вјеровали или не. Ми смо захвални Мишелу, Борељу, Урсули, Вархељију јер су нас слушали преко три сата - рекао је Вучић.

Нагласио је да подржава приједлог Емануела Макрона о успостављању Европске политичке заједнице

- Постојали су снажни притисци због ситуације у Украјини. Чланци су принтани о томе како Србија покушава да наруши интегритет појединих земаља, да разврстава трупе. Да ли сте чули иједно извињење. Нисте. Не тражимо правду и нисам овдје да правдам нашу позицију. Ја сам обавезан одлукама Савјета безбједности и другим одлукама. Надам се да ћемо бити у стању да ријешимо ову ситуацију - рекао је Вучић.

Нагласио је да ће урадити све да Србија унаприједи односе са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

- Нас тројица смо дошли на ту идеју да се бринемо сами за себе, за комшије. Нама није требао нико други. Три земље су нашле начин да побољшају сарадњу - навео је Вучић.

Ковачевски је рекао да су Албанија и Сјеверна Македонија остали без почетка отварања поглавља, поручивши да не смију бити таоци одлука других.

Он је истакао да је Бугарска зауставила одлуку о почетку отварања преговора.

- То је неприхватљива одлука за земљу која је кандидат 18 година, и за Владу и грађане. Сјеверна Македонија је урадила много и вријеме је да Европска Унија уради своје - нагласио је Ковачевски.

Брисел (Фото: РТРС)

Он је рекао да "Отворени Балкан" није замјена за ЕУ, али да ће помоћи приликом процеса интеграција.

- "Отворени Балкан" не смије да буде замјена за чланство у ЕУ - истакао је премијер Сјеверне Македоније.

Рама је изразио жаљење због изостанка почетка преговора.

- Имамо много тога да урадимо и урадили смо доста да дамо подршку иницијативи француског предсједника Емануела Макрона - рекао је он и додао да је Бугарска увијек ту када је ријеч о блокадама.

Рама је истакао да се тиме уништава дух проширења ЕУ.

- НАТО држава је блокирала и киднаповала друге двије чланице - Албанију и Сјеверну Македонију - рекао је он.

Рама је исткао да је Србија у посебној позицији.

- Већина народа подржава једну страну у сукобу у Украјини, а Србија је и осудила поједине поступке, што није препознато у Бриселу. Констатовао је да је ријеч о политици развлачења. Не требамо конфликте и зато требамо наставити овим путем - рекао је Рама.

Повезане вијести:

Борељ разочаран због застоја у преговорима са Скопљем и Тираном