latinica  ћирилица
23/06/2022 |  18:46 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Нелегални Кристијан Шмит легалан за ПДП (ВИДЕО)

Кристијан Шмит поново у Бањалуци и поново у ПДП-у. Данас су га угостили Јелена Тривић и Александар Золак.
Шмит и Тривић (Архив) - Фото: РТРС
Шмит и Тривић (Архив)Фото: РТРС

Из СНСД-а упозоравају - опозиција својим дјеловањем даје легитимитет нелегалном високом представнику.

Јелена Тривић је изгубила кредибилитет и она више није ни народни посланик јер је урадила нешто против воље народа Српске и скупштинсих закључака – порука је портпарола СНСД-а Радована Ковачевића.

Нови састанак опозиционара са Кристијаном Шмитом којег Република Српске не признаје за високог представника. Након Драшка Станивуковића, угостила га је Јелена Тривић.

Поставља се питање, у ком својству је дочекала њемачког дипломату?

- Можете га звати овако или онако, он ће бити ту. Биће онолико, и он и не дај Боже сљедећи, док се политичке елите у БиХ не уозбиље - поручила је Тривићева.

Ни ову посјету Бањалуци Шмит није пропустио, а да се није састао са директором Агенције за лијекове Александром Золаком.

Уједно да му се похвали да је поништио одлуку Народне скупштине о лијековима и медицинској опреми, због које је и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић зарадио америчке санкције.

Након срдачног разговора Шмит шаље поруку да агенција мора наставити да обавља свој посао како је прописано законом.

- Свако се мора при доношењу одлука руководити принципом да ли то служи људима или не. Моје мишљење је да они овдје добро раде, да себе и цијелу земљу припремају у европске интеграције - рекао је Шмит.

Европске интеграције о којима Шмит говори, а послушно извршава Золак, је развлашћивање Републике Српске, кажу у СНСД-у.

Састанком са Шмитом Јелена Тривић изгубила је кредибилитет, погазила је Дејтонска права Српске и закључке Народне скупштине, каже Ковачевић.

- Када било ко од народних посланика уради нешто што је против воље народа, а воља народа се изражава у Народној скупштини, онда губи и епитиет "народни". Она више није ни народни посланик, јер је урадила нешто против воље народа Српске и Закључака НСРС - изјавио је Ковачевић.

Говорећи о томе да ли је дјеловала супротно скупштинским закључцима и да ли је опозиција Шмиту дала легитимитет који оспоравају и Русија и Кина, Тривићева каже:

- Ја нисам та која био кога легализује или не. Ако хоћете неки документ којим је легализован то је Буџет институција БиХ - рекла је Тривићева.

- Савјет министара је гласао за Буџет у којем се високи представник не спомиње. Касније је министар финансија на превару, без знања српских министара и предсједавајућег који долази из Српске послао у Предсједништво лажни Буџет у којем је стајала тачка 26 гдје је писало на основу одлуке високог представника. Ми смо то зауставили. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је то зауставио и тражио да се хитно избрише и док то није избрисано, док на то није натјерао и друга два члана Предсјеништва, није усвојен Буџет - истакао је Ковачевић.

Партијски шеф Јелене Тривић у састанку не види ништа спорно.

- Шмит је реалност, човјек који може разријешити многе ствари у земљи - рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

А колико се опозиција не придржава раније изречених ставова свједоче прошлогодишње изјаве њених лидера.

Бореновић, али и Шаровић на потпуно другачији начин посматрали су институцију ОХР-а и улогу тадашњег високог представника Валентина Инцка који је за разлику од Шмита имао сагласност Савјета безбједности.

Придружили су се осудама владајуће коалиције када је на крају мандата наметнуо Закон о негирању геноцида. Тада им је страни фактор био деструктиван о питању стања у БиХ.

- Враћање "бонских овлашћења" јавља се у најгорем могућем тренутку јер се овом наметнутом одлуком улази у политички нестабилан период - рекао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

- Ово је врло штетан политички покушај наметања законских рјешења који ће довести до политичких хаоса у овој земљи - изјавио је Бореновић.

Шта се промијенило у међувремену? Када је онај којег шаље међународна заједница постао радо виђен гост и саговорник опозицији?

- Можда је њима нелегални високи представник или неко из међународне заједнице обећао да ће бити једини кандидати на изборима, па можда због тога долазе на те састанке или им је обећао другу врсту помоћи за њих, њихове политичке партије или њихове породице - рекао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић.

У дану када СДС представља свог кандидата за инокосну функцију Шмит се одлучио за посјету ПДП-у.

Значи ли то да је изабрао страну и фаворита у опозиционим редовима?

Одговори на ова питања остају непознаница, будући да је Шмит након састанка са Тривићевом вјешто заобишао новинаре, а ни испред Агенције за лијекове није био расположен за причу.