latinica  ћирилица
25/06/2022 |  13:46 | Аутор: СРНА

Вучић: Европа у директном рату против Русије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су у ЕУ многи бијесни што Србија није увела санкције Русији, те истакао да је Европа у директном рату против Русије и да све чека још гори рат, ако се ситуација у Донбасу, не заврши примирјем или миром.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Знам колики је бес многих од њих према нама. У овој критици и свему бирали су речи и начин на који су то радили. Многе земље ЕУ су у директном рату против Русије. Шаљу хаубице, авионе, С-300 Украјини, и шта мислите како ће да се односе према нама? Наша позиција је изузетно тешка - рекао је Вучић.

Она сматра да свијет чека много гори рат од Другог свјетског рата, ако се сукоб у Донбасу не заврши примирјем или миром.

- То вам говори мали човјек са Балкана, пошто добро знам и једне и друге. Зато молим све да, када се заврши то око Донбаса, приступе стварању примирја, мира, иначе одосмо сви... - рекао је Вучић у обраћању јавности.

Вучић је навео да је на протеклом самиту лидера ЕУ и Западног Балкана 16 од 27 чланица Уније директно или индиректно говорило о неопходности придруживања Србије санкцијама против Русије, додајући да то не значи да Београд треба да напусти европски пут, него ће да га настави.

- У политици мора да постоји рационалан и прагматичан приступ, који води рачуна о интересима. У Србији 300.000 људи директно, а 500.000 људи индиректно ради у страним компанијама, од којих је две трећине из ЕУ - рекао је Вучић.

Он је додао да из ЕУ не желе да чују да Србија сама доноси одлуке да ли ће увести санкције Русији и колико су јој Кинези и Руси значајни.

Када је ријеч о афери прислушкивања предсједника Србије из бившег врха МУП-а Србије, Вучић је рекао да зна да су га слушали, али да је за њега тај случај завршен и да надлежне институције, тужилаштва и судови треба тиме да се баве.