latinica  ћирилица
25/06/2022 |  19:38 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Реаговања на састанак Тривићеве са Шмитом; Осуде удружења проистеклих из Oдбрамбено-отаџбинског рата (ВИДЕО)

И данас бројна реаговања на посјету Кристијана Шмита Бањалуци и разговор са кандидатом опозиције за предсједника Републике Српске Јеленом Тривић.
Шмит и Тривић (Архив) - Фото: РТРС
Шмит и Тривић (Архив)Фото: РТРС

Представници организација проистеклих из Одбрамбено отаџбинског рата поручују да је то био непримјерен и непотребан сусрет.

Посебно су огорчени борци и српске жртве из Подриња, кажу да би политичари уопште били за истим столом са Шмитом, минимално што је потребно је да укине Закон о забрани негирања геноцода који је наметнуо његов претходник Валентин Инцко.

Скоро је година дана како су сви српски посланици у Народној скупштини без обзира на страначки дрес, уз противљење бошњачких, одбацили тзв. Инцков закон и поручили да његов насљедник Кристијан Шмит није легално изабран у УН.

Крхко српско јединство није потрајало. Шмита су редом у Бањалуци угошћавали ПДП-ови кадрови, закључно са Јеленом Тривић.

- Жалосно да се неко ко се кандидује за предсједника Републике Српске састаје са човјеком који жели да укине Републику Српску - изјавио је предсједник Борачке организације Братунац  Зоран Гвозденовић.

- Ма који то политичар био, из реда опозиције или позиције ми то осуђујемо, јер Шмит док год не укине закон који је наметнуо Валентин Инцко, сматрамо да неће бити мира, пособно овдје у Подрињу. Лако је свим политичарима из Бањалуке сједити и преговарати с њим, а ми смо први на удару тог закона - рекао је предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих војника цивила Сребреница Бранимир Којић.

И директор Републичког центра за истраживање рата,ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић је мишљења да је у најмању руку дискутабилно ићи на састанак с особом који директно ради и доноси одлуке на штету српске популације која је пострадала у протеклом рату.

- Мени је спорно што се не поштују одлуке институција Српске, а поштују оних који се нелегитимно представља и који није високи представник. Постављам питање по чијем налогу и за чији интерес се тај састанак догодио - поручио је Којић.

Сјести с човјеком кога већина доживљава као отимача надлежности и имовине Републике Српске, њемачког дипломату на привременом раду у БиХ, ријетки тумаче као политички храбар, прије као погрешан потез.

Кристијан Шмит се понаша као високи представник иако га Русија и Кина оспоравају. И то је демонстрирао у сусрету са Јеленом Тривић, претходно са градоначелником Бањалуке.

На твитер налогу ОХР-а је представљен као састанак са високом представником иако га Тривићева зове господин Шмит.

- У принципу мислим да је непримјерено, без обзира на све, међународне политичке околности, поступати изван одлука НСРС које кажу да сваки високи представник мора да буде постављен као и сви досадашни. Овај то није. Свако је у позицији да одбије Шмита ако полази одлука НСРС, то је њен лични избор - изјавио је професор Правног факултета у Источном Сарајеву Радомир Лукић.

- Дакле састајмо се, али не јавно и не са онима који немају легалитет и легитимитет, било да су из међународне заједнице или нашег политичког амбијента - рекао је професор Правног факултета у Бањалуци Миле Дмичић.

Професор Александар Врањеш сматра да сусрет са Шмитом сугерише какву би политику сутра водила Јелена Тривић као предсједница Српске.

Њене шансе, каже, на предстојећим изборима сада су знатно умањене.

- Ја доживаљавам госпођу Тривић као кандидаткињу господина Шмита, неизабраног и лажног високох представника, као кандидатки тог ОХР-а - истакао је Врањеш.

Шмитов долазак у Бањалуку има и другу димензију. Наиме, трећи пут за редом разговорао је са директором бх. Агенције за лијекове Александром Золаком, такође ПДП-овим кадром.

Шаље поруку да стоји иза те агенције након што је Република Српска успоставила своју.