latinica  ћирилица
26/06/2022 |  11:02 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Измирити прву рату пореза на непокретности

Пореска управа Републике Српске позвала је данас обвезнике пореза на непокретности да измире прву рату за ову годину, као и порезе за непокретности из претходних година, а прописани рок за уплату прве рате је до краја јуна.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

Власницима непокретности у Републици Српској, који нису платили доспјеле обавезе пореза на непокретности, износ ће бити увећан за трошкове принудне наплате и камате, саопштено је из Пореске управе.

Пореска управа Републике Српске позивала је све који још нису пријавили непокретну имовину, да то учине одмах, јер ће непријављене непокретности бити пријављене по службеној дужности, а власницима уручени порески рачуни са обрачунатим каматама и новчаном казном од 500 КМ до 1.500 КМ за физичка лица, те од 1.000 КМ до 3.000 КМ за правна лица.

Из Управе су навели да ће одмах, по истеку законски прописаног рока за плаћање ове обавезе, интензивирати принудне наплате тог прихода локалних заједница, користећи све законски расположиве мјере, од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине до уписа хипотека на непокретну имовину, као крајње мјере наплате те пореске обавезе.

У саопштењу се подсјећа да је Пореска управа Републике Српске у првих пет мјесеци ове године, по основу пореза на непокретности, прикупила 7,6 милиона КМ, што је за око 720.000 КМ више у односу на исти период прошле године.