latinica  ћирилица
26/06/2022 |  11:09 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Антонић: Сукоб у Украјини свјетско-инсторијска прекретница

У Андрићевом институту у Андрићграду одржава се дводневни научни скуп "Србија и Република Српска у свјетскоисторијским промјенама: крај новог свјетског поретка /1989-2022/", на коме ће учесници покушати да одговоре на стратешка питања о будућности српског народа.
Научни скуп "Србија и Република Српска у свјетскоисторијским промјенама: крај новог свјетског поретка /1989-2022/" - Фото: СРНА
Научни скуп "Србија и Република Српска у свјетскоисторијским промјенама: крај новог свјетског поретка /1989-2022/"Фото: СРНА

Скуп је окупио филозофе, социологе, историчаре, геополитачаре који се баве истраживањем савременог свијета.

Професор Филозофског факултета у Београду Слободан Антонић рекао је да је сукоб у Украјини значајна свјетско-историјска прекретница и да је важно како ће се Срби, као народ, поставити у будућности.

- Људи који су се овде окупили су истакнута имена хуманистичке, друштвене науке и покушаће да одговоре на та питања - истакао је Антонић.

На научном скупу говориће и универзитетски професори Јован Мирић, Срђан Шљукић, Емил Влајки, Бојан Јовановић, Александар Петровић, Слободан Самарџић, Миломир Степић и Јован Душанић.

Планирано је да другог дана научног скупа говоре универзитетски професори Јован Душанић, Слободан Рељић, Дарко Ђого, Милан Благојевић и Владимир Димитријевић.

Учесницима ће се обратити и скуп ће затворити оснивач и директор Андрићевог института Емир Кустурица.

Научни скуп који траје два дана организује Одјељење за друштвене науке Андрићевог института.