latinica  ћирилица
29/06/2022 |  09:57 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Сладојевић: Аграрни буџет из године у годину већи, ове године 75 милиона КМ

Директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске Предраг Сладојевић изјавио је да је аграрни буџет Републике Српске из године у годину већи и за ову годину износи 75 милиона КМ, те да Влада ради све да адекватно одговори на кризне изазове који су посљедица сукоба у Украјини.
Предраг Сладојевић - Фото: РТРС
Предраг СладојевићФото: РТРС

- Све што се посљедних мјесеци дешава око Украјине, а чему је претходила и криза због пандемије вируса корона, пореметило је и из шина избацило тржиште енергената, али и сектор аграра - рекао је Сладојевић.

Према његовим ријечима, цијене свих улазних трошкова су знатно веће у односу на претходну годину, па је самим тим дошло до поскупљења хране, како за сточарску, тако и за људску исхрану.

Сладојевић је за Глас Српске рекао да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, уз подршку Владе, у претходне три године издвојило значајна средства из Компензационог фонда за развој пољопривреде и села с циљем превазилажења кризних периода у вези са пандемијом и украјинском кризом.

Он је истакао да је током 2020. године издвојено додатних 10 милиона КМ за капиталне инвестиције, интервентни откуп поврћа, товних свиња и јунади.

Сладојевић је навео да је наредне године издвојено додатних 13,2 милиона КМ и то шест милиона КМ за капиталне инвестиције и 7,2 милиона КМ за подршку сточарима, воћарима, пчеларима и мљекарима.

- Ове године из Компензационог фонда издвојено је додатних 31,43 милиона КМ и то 10 милиона КМ за подршку повртарима, воћарима, произвођачима меркатилне пшенице и кукуруза. Дио овог новца усмјерен је и као подршка узгајивачима свиња, те за куповину квалитетно приплодних јуница - рекао је Сладојевић.

Он је навео да је значајан дио средстава у износу од 7,43 милиона КМ намјењен мљекарима којима ће у овој години бити исплаћено 15 умјесто досадашњих 12 премија.

Сладојевић је рекао да су све обавезе исплаћене корисницима подстицајних средстава и да нема дуговања пољопривредним произвођачима, закључујући да је из редовног буџета до сада исплаћено 24 милиона КМ, односно 32 одсто планираног буџета, а из Компензационог фонда 17,6 милиона КМ или 55 одсто додатно издвојених средстава.