latinica  ћирилица
29/06/2022 |  10:44 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Почела изградња објекта за лијечење малигних болести (ФОТО/ВИДЕО)

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци данас је почела изградња објекта за пружање здравствене заштите обољелим од малигних болести, који ће располагати са 370 кревета.
УКЦ - Фото: РТРС
УКЦФото: РТРС

Почетку изградње присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, директор УКЦ Владо Ђајић и радници ове здравствене установе.

Изградња објекта један је од стратешких пројеката за Републику Српску - рекла је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Премијер Републике Српске изјавио је да је Влада Српске донијела одлуку о изградњи објекта за пружање здравствене заштите обољелима од малигних болести у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, за шта ће бити издвојено више од 55 милиона КМ. 

Шеранић је истакао да је изузетно значајно што ће бити изграђен објекат за пружање здравствене заштите обољелима од малигних болести, те да је неопходно посветити се превенцији обољења у Српској.

- Двије су кључне ствари које у здравственом систему Српске тренутно радимо. То су изградња овог објекта, а ускоро ће бити отворен објекат Клинике за кардиоваскуларна обољења Универзитетског клиничког центра Републике Српске - рекао је Шеранић и напоменуо да је у Републици Српској повећан број малигних обољења.

Ђајић је оцијенио је да је изградња наведеног објекта један од најзначајнијих и најхуманијих пројеката чију реализацију подржава руководство Републике Српске.

- Пројекат је урађен у складу са најсавременијим стандардима, а у објекту ће бити примјењивана савремена дијагностичка и терапијска процедура - додао је он.

Рок изградње објекта је март 2025. године.

Објекат ће располагати са 370 кревета за дужи смјештај и то - Онкологија 190 лежајева, Хематологија и Палијатива по 90 лежајева за смјештај оних пацијената који су у терминалној фази болести.

У објекту је предвиђено и 50 кревета за дневни смјештај пацијената.