latinica  ћирилица
29/06/2022 |  12:31 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Вишковић: Основали смо агенцију за лијекове и реализоваћемо своје акте (ВИДЕО)

Република Српска је кренула у оснивање властите агенције за лијекове након што је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ у јеку пандемије вируса корона забранила употребу кисеоника у здравственом сектору Српске, што је био атак на здравље грађана Републике, рекао је премијер Републике Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

- Нисмо могли дозволити оно што је тада урадила агенција на нивоу БиХ и зато смо основали своју. И ићи ћемо даље у реализацију свих наших аката на том плану, свидјело се то некоме или не - рекао је Вишковић коментаришући захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефик Џаферовића Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима и допуну Закона о републичкој управи Српске.

Појаснио је да је потез Агенције за лијекове БиХ био усмјерен на здравље овдашњих пацијената, иако је касније доказано да је кисеоник апсолутно исправан.

- Док сам на овој позицији никада нећу дозволити да било која институција са заједничког нивоа власти учини нешто лоше према Српској, а поготово према пацијентима који су се управо захваљујући том кисеонику лијечили од вируса. А показали смо и доказали да је тај кисеоник који је кориштен у здравственом сектору Српске бољег квалитета него оно што се звало `медицински` кисеоник - рекао је Вишковић.

Он је закључио да је потез забране био "планирани злочин" према грађанима Српске, прије свега људима којима је тај кисеоник значио живот.