latinica  ћирилица
29/06/2022 |  19:17 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Влада Српске обезбиједила средства за чишћење канала у Лијевчу (ВИДЕО)

Послије улагања у одбрамбене насипе и црпне станице, Влада Републике Српске је обезбиједила средства и за чишћење каналске мреже на подручју Градишке.
Лијевче поље - радови - Фото: РТРС
Лијевче поље - радовиФото: РТРС

До краја грађевинске сезоне биће очишћено 450 километара примарних и секундарних канала.

Радови за које је обезбијеђено 6,5 милиона марака паралелно ће се одвијати на подручју три црпне станице.

Младен Ковленић, представник извођача радова "Еуро Еко Тим", каже да су радови у почетној фази и да раде на три слива - Матура, Лиман и Доња Долина. Тренутно је ангажовано двадесетак машина, те по десетак трактора и багера.

Сличне активности су већ реализоване на подручју Српца, Дубице, Шамца и Приједора.

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, рекао је да је Влада у протекле три године дозначила средства за чишћење више од 1.000 киломатара каналске мреже.

- Сада остаје на локалним заједницама да раде оно што је у њиховој надлежности и на Водама Српске да наставе одржавање те каналске мреже - навео је министар.

У Градишци су у току завршне активности на формирању предузећа за одржавање каналске мреже.

Драгана Илић, замјеница градоначелника Градишка, рекла је да се стварају претпоставке за функционисање тог предузећа, тј. изградња зграде и набавка механизације. Изразила је наду да ће до краја ове године предузеће бити у функцији.

Осим одводња, каналска мрежа може послужити и за наводњавање обрадивих површина у оквиру пројекта превођења вода Врбаса каналима Осорна-Борна-Љевчаница.

- Пројекат је спреман за извођење, међутим ријеч је о великој инвестицији коју не можемо да финасирамо из буџета Владе. Тражимо начин да обезбиједимо средства за тај пројекат, а ови канали би послужили и као инфраструктура за наводњавање 10.000 хектара - рекао је Пашалић.

На подручју Градишке у ревитализацију савског насипа и реконструкцију црпних станица од 2014. године у оквиру пројекта хитне помоћи и заштите од поплава Влада Српске уложила је 13,5 милиона марака.