latinica  ћирилица
30/06/2022 |  10:55 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Жељезнице Српске: Увећана просјечна плата - 948 КМ без топлог оброка

Просјечна плата у предузећу Жељезнице Републике Српске износи 948 КМ без топлог оброка, а порасла је због примјене новог Правилника о раду којим су извршене корекције и усаглашавање платних коефицијената, речено је Срни у овој компанији.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Из Жељезница су истакли да се при изради новог Правилника о раду активно сарађивало и са синдикалним представницима као партнерима. У разговорима са Управом компаније учествовало је седам, од укупно осам синдикалних организација које дјелују у Жељезницама.

Састанцима се једино није одазвао Независни синдикат жељезничара Српске.

- Договорено је да се у наредним данима дефинише приједлог чланова за формирање комисије за израду колективног уговора, те обезбиједе неопходни предуслови за отварање поступка будућег колективног преговарања Управе и синдиката Жељезница Републике Српске - наводе из Жељезница.

Вршилац дужности генералног директора ЖРС-а Жељко Радић истакао је да се предузимају неопходни кораци да би структура запослених била оптимална и на адекватан начин задовољила потребе предузећа.

- То се односи на проналазак одговарајућег модела за преквалификацију и стручно оспособљавање запослених, запошљавање неопходног кадра на производним радним мјестима, прије свега, из унутрашњих резерви, као и адекватно збрињавање радника са смањеном радном способношћу да би се одржао, али и побољшао техничко-технолошки процес рада предузећа, те несметано наставило испуњење плана у ЖРС - рекао је Радић.

Тренутно су у ЖРС-у запослена 1.992 радника. Радић је истакао да ниједан радник није отпуштен и да компанија настоји да, поред услова за развој предузећа, створи и амбијент у коме ће запослени бити задовољни и одговорно извршавати своје радне задатке.

Према ријечима Радића, број запослених у протеклом периоду смањиван је пензионисањем, а поједини радници одлазили су на лични захтјев и споразумним раскидом уговора о раду, уз стимулативне отпремнине.

Када је ријеч о смањењу броја запослених, Жељезнице су прошле године испуниле зацртани циљ од 2.098 запослених, који је дефинисан међународним уговором са Свјетском банком о реструктурисању.

Управа ЖРС-а је 25. новембра 2021. године усвојила Правилник о организацији и систематизацији радних мјеста, у оквиру кога су на основу усаглашавања са синдикатима предузећа вршене корекције, односно измјене и допуне које су биле прихватљиве и неопходне за редовно одржавање процеса рада у предузећу.

Због одређених ограничења, односно новим измјенама у Закону о раду Републике Српске, као и начина обрачуна и усаглашавања коефицијената, процес склапања уговора о раду са запосленима дјелимично је био успорен, али су проблеми који су се јављали превазиђени и завршени за 96 одсто запослених.

У оквиру Жељезница дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.