latinica  ћирилица
30/06/2022 |  11:19 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Одржан једночасовни штрајк упозорења; Управа Шума Српске спремна за повећање плата (ВИДЕО)

Неколико шумских газдинстава у Републици Српској и требињски Центар за управљање кршом одржало је јутрос једночасовни штрајк упозорења.
Шуме Републике Српске, Соколац - Фото: РТРС
Шуме Републике Српске, СоколацФото: РТРС

Радници од управе Шума Српске траже повећање плата. Овај вид обуставе рада до испуњења захтјева трајаће до понедјељка, 4. јула, а синдикат тврди да ће им се придружити још шумских газдинстава.

Из управе овог јавног предузећа најављују нови састанак са синдикатом и повећање личних доходака.

Повећање цијене рада са 140 на 175 марака захтјев је синдиката у Јавном предузећу Шуме Српске. Тај захтјев био је повод за штрајк упозорења у неколико шумских газдинстава јутрос од 7 до 8 часова. У синдикалној организацији од априла траже веће личне доходке, али од управе за то, тврде, нема слуха.

Међу организационим јединицама Шума које су јутрос ступиле у једночасовни штрајк је и Центар за управљање кршем из Требиња.

Из Управе Шума тврде да су са синдикатом разговарали о већим платама и у овом мјесецу. За то је потребно кажу обезбједити додатно око 12, 5 милиона марака. Нови састанак најављују већ за сутра. Обећавају да ће цијена рада расти, али не онолико колики је сада захтјев представника радника.

Цијена рада од нове године повећана је са 130 на 140 марака што је у просјеку од 40 до 150 марака по запосленом. Износ за плате у Шумама је близу 83 милиона марака без других давања.

Планирана добит је 5,5 милиона и без додатних средстава није довољна за позитивно пословање, кажу у овом јавном предузећу.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик рекао је да ће новац бити обезбијеђен и да обустава рада није рјешење.