latinica  ћирилица
30/06/2022 |  15:53 ⇒ 16:46 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Слање британских војника у БиХ - притисак на власт и народ Српске

Политиколог Ненад Кецмановић оцијенио је да је иницијатива о слању британских војника у БиХ првенствено усмјерена на легалну, легитимну и демократски изабрану власт у Републици Српској, која је недвосмислено против санкција Русији, као и на народ у Српској, који је све евроскептичнији.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

Кецмановић сматра да долазак британских војних стручњака неће имати никаквог претјераног значаја, осим психолошког.

- Они том гомилом војника и возила, који ће се кретати наредних мјесеци кроз Републику Српску, желе да створе утисак да актуелна и легална власт у Српској, која је побиједила на фер изборима, на неки начин није у својој кући него на окупираној територији - рекао је Кецмановић Срни.

Констатујући да је Српска, као и цијела БиХ, суштински под протекторатом, он је указао да је психолошки много јаче када су на све стране распоређени страни војници, а њихова војна возила на сваком ћошку.

- Мислим да је то првенствени циљ. То је нешто што, у неку руку, треба да да крила дијелу опозиције која је отворено прозападно оријентисана, али и да индиректно утиче на само бирачко тијело - оцијенио је Кецмановић.

Према његовим ријечима, постоји и реална могућност да се, у случају да дође до неких немира поводом избора, британски војници појаве као фактор који ће се ставити на страну оних који су те изборе изгубили.

- Ипак, мислим да све то скупа треба посматрати као нешто што је чисти вишак и више служи њиховим неким претпоставкама него што одговара реалности. Они слањем тих војних стручњака стварају атмосферу опасности да се у Босну прелије украјинска криза, о чему нема говора. Ситуација је мирна у оба ентитета и нико нема намјеру да је ремети, поготово сад уочи избора - закључио је Кецмановић.

Велика Британија саопштила је данас да ће послати војне стручњаке у БиХ ради, како је образложила, борбе против утицаја Русије, јачања Мисије НАТО-а и унапређења стабилности и безбједности у земљи.