latinica  ћирилица
30/06/2022 |  19:04 ⇒ 01/07/2022 | 07:48 | Аутор: РТРС

Од Рудог до Фоче на хиљаде извора који никад не пресушују (ВИДЕО)

Горње Подриње обилује богаством ријечних токова и изворске воде.
Фоча - Фото: РТРС
ФочаФото: РТРС

Због њеног квалитета и вјеровања у љековитост народ их зове Богородичин извор. У овом крају је и најмања ријека коју називају "365 или година", а исто тако због бистрине и "суза Европе".

Рудо на обалама Лима. И баш у тој питомини смјестила се и његова притока - ријека Крупица. Рачунским рјечником, због њене дужине, колико је дана, зову је и "ријека година". Према неким подацима, има најкраћи ток у Европи. Новија истраживања су је ипак са титулом "најкраћа" смјестила на простор Балкана.

- Ријека Крупица извире испод стијене Градина. Дуга је 365 метара и тече паралелно са Лимом. Сматра се да је крај њеног тока код римског моста - каже Милан Јањић из Планинарско-спортске организације "Вихра" Рудо.

Ново Горажде - Дрина у Копачима и хидроакумулационо језеро на Устипрачи. Около плодна жупа, а у води богат рибљи живот - сом, шаран, шкобаљ, плотица, клијен, липљан, пастрмка и младица. И управо ова посљедња "краљица рибе" потврђује њену чистоћу.

Влатко Радовић из Удружења спортских риболоваца Ново Горажде каже, да се из дугогодишњег искуства увјерио да је испод Устипраче већи број извора који су потопљени и они увијек доносе свјежу воду.

Чајниче на 816 метара надморске висине надвисује планина Цицељ. Одавде извире вода у скоро самом центру насеља. Више од једног вијека је старо свједочење о поштовању воде, коју због квалитета, али и чудотворне иконе Чајничке краснице – Сарајлије понајприје прозваше "Богородичино врело". Посебност ове воде која има три својства прво су препознали бечки научници. Квалитет пх вриједности од 7,42 потврђују и савремене лабораторије.

Његош Тупеша, Еко вентар Чајниче, препоручује ову воду за дуг и здрав живот, јер садржи низак ниво натријума, а висок садржај кисеоника.

Од Рудог до Фоче на хиљаде је извора попут овог у Ђеђеву код Фоче које никад не пресушује. А двадесетак километара даље је "суза Европе" ријека Тара која је питка у горњем току.