latinica  ћирилица
01/07/2022 |  10:30 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Од почетка рата оскрнављено или срушено око 1.100 православних гробаља

На подручју Федерације БиХ око 1.100 православних гробаља је порушено или оскрнављено од почетка рата до данас, а све с циљем да се српски народ заплаши и да више ни не посјећује гробове својих најмилијих, изјавио је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Радановић је рекао да се Србима у ФБиХ, којих је на том подручју 1991. године живјело 542.000, ускраћују основна људска права загарантована Уставом ФБиХ, као што су право на изражавање религије, вјеровања, окупљања и право да своју слободу религије декларишу на било којем мјесту.

Према његовим ријечима, у ФБиХ према расположивим подацима прије су била 2.554 насеља са српском већином, од којих се у око 1.000 налазила православна богомоља, гробље или други облик православног изражавања.

- Овдје је проблем у томе што је од 1992. године дошло до скрнављења рушења и на други начин уклањања православних обиљежја. Ситуација је таква да и данас на територији ФБиХ имамо необновљене цркве које нису биле у зони борбених дејстава - навео је Радановић.

Као примјер, Радановић је навео цркву у селу Врело код Цазина, у којем је живјело око 45 одсто Срба, која је запаљена и никада није обновљена, а налазила се далеко од борбене линије.

- Скоро је у селу Маоча код Брчког, насељеног вехабијама, срушено православно гробље, а у ФБиХ је све теже наћи православно гробље које није оскрнављено. Само на подручју Зенице се налазило 14 насељених мјеста са српском већином, и у већини њих су рушена или срнављена гробља, богомоље или друга православна обиљежја која су свједочила о животу српског православног народа на том подручју -  указао је Радановић.

Радановић је подсјетио да су цијелом долином Босне од Сарајева, преко Високог, Какња, Брезе. Бусоваче и Зенице масовно рушена и скрнављена гробља и православна обиљежја, а све с циљем да се православни народ који је живио у ФБиХ заплаши и не долази више ни на гробље.

- Потпуно је јасно да они иду са концептом који ће уклонити православна обиљежја из ФБиХ. По мом мишљењу тај концепт није великобошњачка политика, него је циљ да се у БиХ направи бошњакистан по узору на сличне муслиманске земље - упозорио је Радановић.

У прилог томе, тврди Радановић, иде и чињеница да никада нико није кажњен за ова дјела.