latinica  ћирилица
01/07/2022 |  19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Рама: Албанија предлаже поморску базу НАТО у Драчу

Албански премијер Еди Рама изјавио је данас да је Албанија позвала НАТО да учествује у суфинансирању војног дијела нове луке у Драчу, односно постављање поморске базе војног савеза у тој луци.
Еди Рама (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Еди Рама (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Рама је на конференцији за новинаре у Тирани говорио о дешавањима на самиту НАТО у Мадриду, истичући да је тамо изнио детаље о изградњи поменуте луке, преноси агенција Анадолија.

- На самиту смо разговарали о нашем пројекту и ускоро вјерујем да ћемо се вратити у Брисел ради наставка преговора о приједлогу који је изазвао, не само интересовање већ и жељу за продубљивањем разговора о постављању поморске базе НАТО-а у новој луци у којој се, осим комерцијалног и трговинског дијела, очекује и војни - рекао је Рама.

Додао је да ће ускоро о овом питању одржати посебан састанак са комплетним албанским експертским тимом и са стручњацима алијансе, како би се детаљно представио пројекат и наставило даље са разговорима.

- Тренутно се у Кучови гради тактичка ваздушна база НАТО-а, то је у потпуности инострано финансирање, док ћемо за луку у Драчу, наравно, сами финансирати цео комерцијални део и позвали смо НАТО да учествује у финансирању војног дијела. Ако то остваримо, то ће бити нешто што има изузетну стратешку вредност за Албанију, али и за сам НАТО савез - рекао је Рама.

У Албанији постоји неколико војних комплекса наслијеђених из комунистичког периода, а посљедњих година поново је у фокусу база Кучова, која ће бити унапријеђена у прву ваздушну базу НАТО на Западном Балкану, наводи агенција.