latinica  ћирилица
02/07/2022 |  13:52 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Додик: Мир је завјет српског народа

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Братунцу да је завјет српског народа мир и да тамо гдје Србин нема државу нема ни слободе.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да су Срби пристали да буду у дејтонској БиХ, али да та земља у разгранатом дејтонском систему није добра за Републику Српску.

- БиХ може да буде дејтонска, а ако хоћете неку другу - ми нећемо - поручио је Додик у обраћању у Братунцу на обиљежавању 30 година од страдања српског народа у средњем Подрињу и Бирчу.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да је Српска веома опрезна и одлучна да сачува дејтонске надлежности.

- Не треба нам европска БиХ ако није дејтонска и ако нема Републике Српске - поручио је Додик.

Он је истакао да се Српска дигла и једина на простору БиХ може да живи сама.

- Може да има своје институције, територију, народ, демократске изборе и жели сарадњу са свима, па и са муслиманима - рекао је Додик.

Додик је навео да су Срби "згурани" у БиХ, иако су 9. јануара 1992. формирали Републику Српску да буде независна држава, али да их је крај рата довео до тога да уђу у "склепану БиХ" према Дејтонском споразуму.

- Тамо гдје Србин нема државе нема ни слободе, што се најбоље види по статусу нашег народа у Федерацији БиХ - рекао је Додик и упитао зашто се покушава наметати Сарајево као главни град, а то је град у којем више нема 150.000 Срба који су тамо живјели прије рата.

Додик је поновио да је намјера да се стално сервира политичка кривица Срба.

- Превише је данас зелених по Европи који нам сервирају нове узансе с циљем ревизије да они који су починили монструозне злочине током Другог свјетског рата, сада добар народ, а ми страдалници лош - рекао је Додик.

Он је поручио да Србе треба пустити на миру, јер никога не дирају.

- Наш завјет је мир - рекао је Додик.